
Bu yılın ilk çeyreğinde, yüzde 0,7 büyüme ile daralmadan kurtulan Malezya için tahmin, Ocak-Mart dönemindeki başarıyı 2020 yılında gösteremeyeceği yönünde. Keza son raporunda Dünya Bankası Malezya ekonomisinin %3,1 azalmasını beklediğini bildirdi.
2020 yılının ilk çeyreğinde on yıldan uzun bir süre içinde en yavaş büyümesini kaydeden ülkenin, Asya krizinden bu yana en kötü üç aylık düşüşüne doğru ilerlediği tahmin ediliyor.
Bunun başlıca nedeni ise Mart ayında başlayan ve çoğu işletmeyi ekonomiyi kapatmaya zorlayan 47 günlük hareket kontrol emri olarak ortaya çıkıyor. Öte yandan Malezya’nın pandeminin yanında siyasi meselelerde de uğraştığı biliniyor.
Malezya 2020’nin ilk çeyreğinde yüzde 0,7 büyüse de bu 2009’un üçüncü çeyreğinden bu yana en yavaş hız olarak öne çıkmıştı.
Durum böyleyken Dünya Bankası Malezya’nın görünüme ilişkin son raporunda ülkenin kısa vadeli görünümünü olağandışı bir şekilde belirsiz olarak nitelendirdi. Temel tahminlerinin ikinci çeyrekte %10 civarında belirgin bir çıktı daralması gösterdiğini belirten Dünya Bankası, iç ekonominin son kez yüzde 10’un üzerinde azaldığı zamanın 1998’in son çeyreği olduğunu ve %11,2’lik düşüş yaşandığını belirtti.
2020 yılının tamamı içinse Dünya Bankası Malezya ekonomisinin %3,1 azalmasını beklerken kurum Nisan’da GSYİH tahminini %4,5’ten yüzde 0,1’e düşürmüştü.
Raporda özel tüketimin perakende, seyahat, eğlence ve dinlence harcamalarında görülen ağır etkilerle hafiflerken dayanıklı tüketim malları harcamalarında da ilk çeyrekte ılımlı bir seyrin izlendiği belirtildi.
Yatırımın, hem özel sektörde hem de kamu yatırımlarında düşüşle ardışık beşinci çeyrekte daraldığı, ihracatın dış talepteki daralmanın etkisiyle negatif büyüme kaydettiği söylendi.
Hanehalkı harcamaları ve ticari yatırım harcamalarının kademeli olarak iyileşmesi beklenirken, yüksek seviyedeki belirsizlik nedeniyle yıl boyunca baskı altında kalmalarının muhtemel olduğu öngörüldü. Öte yandan raporda Malezya’nın Covid-19 krizine girdiğinde nispeten yüksek bir devlet borcuna ve düşük bir gelir düzeyine sahip olduğunun da üzeri çizildi.
Ülkenin mali açığı 2008-2009 küresel mali krizi sırasında GSYİH’nin %6,7’sinde gerçekleşirken Dünya Bankası, açığın yüzde 7 seviyesine ulaşacağını öngördü. Bununla birlikte mali açığın yüzde 7’ye genişlemesinin, temel olmayan harcamaları azaltmak veya ek vergi dışı gelir elde etmek için önlemlerin alınmadığı takdirde görüleceğini ekledi.