Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

DTÖ Mal Ticaret Barometresi Pandemi Etkisiyle 13 Yılın En Düşüğünde

Küresel mal ticareti, yaşanan sağlık krizinin etkisiyle yılın ikinci çeyreğinde tarihi düşüş yaşadı. Ancak son göstergeler toparlanmanın başladığına işaret etti.
DTÖ Mal Ticaret Barometresi Pandemi Etkisiyle 13 Yılın En Düşüğünde
Son Güncelleme: 
Yorum

Covid-19 pandemisi dokuzuncu ayına girmeye hazırlanırken, dünya genelinde rapor edilen toplam vaka sayısı 22 milyonu geçti. 784 bin insanın hayatını kaybettiği sağlık krizi tüm düzenimizi alt üst etti. Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi ilan etmesinin hemen ardından hükümetler salgını durdurmak için bir dizi önlem aldı.

Haftalarca işyerlerinin kapatılması ve insanların evlerinden çıkmaması küresel ticareti de sekteye uğrattı. Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) son yayımladığı rapor, durumun kötü olduğunu gözler önüne serdi.

DTÖ Mal Ticaret Barometresi, tüm dünyanın yaşadığı salgın nedeniyle sert düşüş gösterdi.
Mal Ticaret Barometresi
Kaynak: Dünya Ticaret Örgütü

Ağustos ayı raporuna göre dünya ticareti 2020’nin ikinci çeyreğinde tarihi bir düşüş yaşadı. Mayıs ayında 87,6 olan Mal Ticaret Barometresi, Ağustos’ta 84,5 ile 2007 yılından bu yana en düşük seviyeye indi. Söz konusu değerinin 100’den büyük olması mal ticaretinde iyimserliği, 100’den küçük olması kötümserliği ifade ediyor.

Mal Ticaret Barometresi eşik değer olan 100 puanın oldukça altında. Geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında ise 18,6 puan daha aşağıda gerçekleşmiş durumda. Yapılan açıklamada ticaret verilerindeki kesin sonuçların, Nisan ve Haziran resmi sonuçlarında ortaya çıkacağı belirtildi.

Barometreyi oluşturan bazı endekslerde toparlanma başlasa da, bir kısmında tarihi düşüşlerin olmasının ana değeri çok aşağı çektiği kaydedildi. Son okumalara göre 86,9 gelen konteyner taşımacılığının derin baskı altında olduğu, 71,8 gelen otomotiv ürünlerinin ve 76,5 gelen hava taşımacılığının da kötü etkilendiği kaydedildi.

DTÖ raporunda son veriler olumsuz olsa da, ek göstergelerin dünya ticaretinin yılın üçüncü çeyreğinde toparlanmayı işaret ettiği belirtildi. Örgüt ekonomistleri Covid-19 pandemisi sonrasında ticarette “V” şeklinde toparlanma beklentisinin aşırı iyimser olduğunu ifade etti.

Coronavirüsle mücadele kapsamında alınan ilk tedbirler arasında uçuşların durdurulması yer alıyordu.
Uçuş Sayılarındaki Düşüş
Kaynak: Dünya Ticaret Örgütü

Ülkeler salgını kontrol altına almak için önce yurt dışı, hemen ardından yurt içi seyahat yasağı getirmişti. Bu karar hava yolu şirketlerine finansal açıdan belki de tarihin en büyük zararını verdi. Dünya genelinde günlük uçuş sayısı Şubat ve Nisan ayları arasında yaklaşık %80 azaldı.

Yapılan açıklamada dış hat uçuşların iç hatlardan daha fazla düştüğü belirtilirken, Temmuz’dan itibaren toparlanmanın başladığı belirtildi.

Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından geliştirilen Otomatik Tanımlama Sistemi (AIS) tarafından hazırlanan verilere göre Ağustos ayında konteyner gemilerinin limana uğrak sayıları yıllık bazda %7 azaldı. Bu oran Mayıs’ta %11 düşüş şeklinde gerçekleşmişti.

Bakır, sanayi alanında en çok kullanılan metallerden biri olduğu için DTÖ değerlenmelerinde de yer alıyor. Mart ayında pandemi etkisiyle dip seviyeleri gören bakır vadeli işlemleri, o tarihten bu yana %37 artış gösterdi. Bu da ekonomide toparlanmanın arttığına dair iyimserliği yükseltti.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu