
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yabancı para mevduata – katılım fonlarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 200 baz puan arttırdığını açıkladı. Finansal istikrarın desteklenmesi amacıyla atılan bu adım doğrultusunda piyasadan yaklaşık 4,2 milyar dolarlık likidite çekilmesinin beklendiği ifade edildi. Dolar gelen açıklamalar sonrasında düşüşe geçti,
Mayıs ayının son haftasına 6,07 civarından başlayan Dolar/TL, TCMB’nin zorunlu karşılıkları artırmasıyla düşüşe yöneldi.Geçtiğimiz Cuma günü 6,12’den 6,06’ya kadar gerileyen kur, bu sabah açılışı da bu seviyelere yakın yaptı. Merkez’den gelen açıklamalar sonrasında 6,03’e kadar gerileyen kur, saat 10:50 itibarıyla 6,0554 liradan işlem görüyor. Gedik Yatırım Uzman Yardımcısı Onurcan Bal yaptığı ilk değerlendirmede, Merkez Bankası’nın rezervlerinin biraz güçlenme işareti vermesinin kurda düşüşe yol açtığını söyledi.
Son günlerde Merkez’in rezerv konusunun piyasalarda endişe yarattığını ve gündemi meşgul eden en önemli konulardan biri olduğunu ifade eden Bal, özellikle swap işlemleri başladıktan sonra kafa karışıklığının arttığını, swap çıktıktan sonra rezervlerin eksiye geçeceğine yönelik haberlerin kuru yukarı taşıdığını söyledi.
Onurcan Bal, TCMB’nin bugün attığı adımın kurun yukarı yönlü hareketini sınırlandırdığını belirttiİlk tepki olarak kuru aşağı çektiğini söyleyen Bal, normal şartlarda piyasadan döviz çekilmesinin kuru yukarı taşıması gerektiğini, ancak Merkez’in bu hamleyle rezervlerinde güçlenme sinyali verdiğini aktardı. Bir diğer yorum ise ekonomist Güldem Atabay ‘dan geldi.
Dolar/TL Paritesindeki Anlık Değişimleri Buradan Takip Edin
Son dönemlerde Merkez Bankası’nın döviz rezervlerine brüt, net, swaptan sonraki net olmak üzere 3 kategoride baktıklarını belirten Atabay, net döviz rezervlerinin eksiye düştüğü yönünde çıkan haberlerin liradaki kırılganlığı artırdığını söyledi. Bugün alınan kararın ise rezervleri güçlendirmek için atılan bir adım olduğunu yorumladı.
Capital Economics, geçen hafta yaptığı değerlendirmede sermaye girişi için yüksek faiz oranlarına gerek olduğunu belirtti.Kurum analistlerinden Jason Tuvey, düşük döviz rezervlerinin Türk lirasının güvenilir şekilde savunulamayacağı anlamına geldiğini dile getirdi. Global Menkul Değerler Analisti Rıdvan Baştürk ise liranın uzun süredir baskı altında olmasının en büyük nedeninin iç piyasada yaşanan ayrışma olduğunu söyledi. 5 yıllık CDS risk priminin şu anda 520 puana kadar yükseldiğini, bunun rahip Brunson krizi zamanındaki 580’e çok yakın olduğunu hatırlattı.