
Avrupa’da giderek endişe verici hale gelen ikinci dalga, gerek bölgesel gerekse küresel ekonomi tahminlerinde revizyonlar yapılmasına yol açıyor. Fitch Ratings’in de son raporu da bu durumun örnekleri arasında.
Önde gelen uluslararası derecelendirme kuruluşu, Avrupa’daki çift dipli resesyonun küresel ekonomik toparlanma üzerinde baskı oluşturduğunu vurgulayarak daha zayıf bir Avrupa toparlanmasının önümüzdeki yıl dünyadaki büyümeyi etkileyeceğini öngördü.
Ancak 2021 için Çin ve ABD tahminlerini değiştirmedi. Fitch, küresel GSYİH tahminlerine ilişkin son güncellemesinde küresel GSYİH’nin 3Ç20’de beklenenden daha hızlı toparlandığını fakat yenilenen kilitlenmelerin, 4Ç20’de Avrupa’da faaliyette yeni düşüşlere yol açacağını dile getirdi.
Fitch, üçüncü çeyrek GSYİH’nin ABD’de ve özellikle de Euro Bölgesi’nde beklenenden çok daha hızlı genişlediğini söyledi.
ABD GSYİH’si 3Ç20’de yüzde 33,1’re rekor büyürken Euro Bölgesi’nde de %12,7’lik toparlanma oldu. Son raporda ABD GSYİH’sinin bu yıl Fitch’in Eylül ayı Küresel Ekonomik Görünümü’ndeki %4,6’lık tahmine kıyasla %3,7 düşmesinin beklendiği de eklendi.
Çin’in süren toparlanmasının ise beklenenden biraz daha zayıf olduğu aktarılarak bu nedenle 2020 büyüme tahmininin mütevazı bir şekilde yüzde 2,7’den yüzde 2,3’e revize edildiği dile getirildi.
Raporda “Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık’ta yenilenen ülke çapında kilitlenmeler ve İtalya ve İspanya’daki daha sıkı kısıtlamaların Avrupa hizmet sektörü GSYİH’sini önemli ölçüde azaltması muhtemeldir” ifadelerine yer verilirken son PMI verilerinin çoğunda kilitlemelerin etkisi açıkça görüldü.
Rusya’nın hizmet PMI’sının Ekim’de 5 ayın en keskin düşüşünü kaydetmesi, İngiltere hizmet PMI’nın Ekim’de Haziran’dan bu yana en zayıf performansını kaydetmesi duruma örnekti.
Aynı zamanda Almanya’nın hizmet ekonomisi Ekim’de daralmaya dönerken, İtalyan hizmet sektöründeki gerileme Ekim’de kötüleşti, İspanya’nın hizmet ekonomisi de aynı ay en keskin düşüşünü yaşadı. Fitch’in Baş Ekonomisti Brian Coulton raporda şu ifadeleri kullandı:
“Yine de okullar açık kalırken, üretim ve inşaat faaliyetleri Fransa’da devam edecekken, günlük ekonomik aktivitenin bahar dönemine kıyasla önümüzdeki dönemde daha az baskılanmış olmasını bekliyoruz.” En son kilitlenmelerin dört hafta süreyle planlandıklarını belirten Fitch, yeni kısıtlamaların yalnızca kış aylarında aşamalı olarak kaldırılacağını varsaydıklarını belirtti.
Bu temelde, Euro Bölgesi GSYİH’sinin 4Ç20’de çeyreklik bazda yaklaşık yüzde 4 düşeceğini tahmin etti. Ancak Euro Bölgesi GSYİH’sinin önümüzdeki bahar oldukça keskin bir şekilde toparlanmasını beklediğini ekledi. Yıllık 2021 Euro Bölgesi büyüme tahmini ise 1 puan düşürülerek yüzde 4,5’e çekildi. Yıl içinde daha fazla kilitlemenin gerekli hale gelmesini de önemli bir aşağı yönlü risk olarak gösterdi.