
Küresel salgının dünya ekonomisi üzerinde yarattığı ya da yaratacağı etkilere ilişkin birçok rapor sunuluyor. Sonuçta koronavirüsün neden olduğu durgunluk, birçok ülkeyi ekonomik belirsizliğe sürükledi ve beklendiği gibi ekonominin farklı sektörlerinde reel GSYİH gibi ölçümlere yansıtılabilecek büyük kayıpları tetikledi.
Buy Shares tarafından sunulan verilerde de küresel reel GSYİH’nin 2020’de 3,94 trilyon dolar düşeceği belirtildi.
Araştırmanın ayrıca en çok etkilenen on ülkenin pandemi nedeniyle kümülatif olarak reel GSYİH’de 696,56 milyar dolar kaybedeceğini gösterdiğini vurguladı. ABD, 174,68 milyar dolarla en büyük kaybeden ülke olacakken Güney Kore’nin 3,76 milyar dolarlık zararla en çok etkilenen onuncu ülke olacağı aktarıldı.
Diğer yerlerde, Çin %1,8’lik pozitif bir büyüme veya gerçek GSYİH’de 51,12 milyar dolarlık bir kazanç elde edecek tek ülke olacağı belirtildi.
Kaldı ki Asya Kalkınma Bankası ve OECD de Çin için yüzde 1,8’lik GSYİH artışı tahmin etmişti. Bunun yanı sıra 19 Ekim’de açıkladığı verilerde Çin yüzde 4,9’la üçüncü çeyrekte büyümeyi sürdürdüğünü ortaya serdi.
Diğer taraftan ABD’nin ardından en kötü darbeyi alacak ülkeler sırasıyla 86,78 milyar dolarlık kayıpla Japonya, 74 milyar dolarlık kayıpla İngiltere, 73,34 milyar dolarlık kayıpla Fransa, 71,73 milyar dolarlık kayıpla Hindistan, 58,70 milyar dolarlık kayıpla İtalya, 55,69 milyar dolarlık kayıpla Almanya, 36,06 milyar dolarlık kayıpla Brezilya, 33,27 milyar dolarlık kayıpla Rusya, 32,31 milyar dolarlık kayıpla Meksika, 27,92 milyar dolarlık kayıpla Kanada ve 3,76 milyar dolarlık kayıpla Güney Kore olarak bildirildi.
Yani dünyanın geri kalanı virüsü kontrol altına alma çabalarına devam ederken, Çin ekonomisinin iç tüketimdeki artışın keyfini yaşadığı anlaşıldı.
Mevcut durumda dünyanın önde gelen üreticisi olan ülkenin COVID önlemleri, normal operasyonlarına daha erken dönmelerine izin verdi ve sonucunda toparlanma diğerlerine kıyasla çok daha erken başladı.
Çin’in Covid-19 merkez üssü olmasına rağmen pandemiden faydalandığı kaydedilirken ülkenin şu anda pandemi sırasında yüksek talep gören tüketici elektroniği, kişisel koruma ekipmanı ve diğer malları ihraç ettiği aktarıldı. Ek olarak Çin’in ülkeye daha az ithalat gelmesiyle istihdam yaratmayı başardığı söylendi.
Araştırma raporu ayrıca COVID pandemisinin evriminin GSYİH tahminlerini etkilemeye devam edeceğini şu ifadelerle dile getirdi:
“Ekonomik tahminler, büyük ölçüde pandeminin evrimine ve krizi kontrol altına almak için alınan önlemlere bağlı olduğundan koşullara bağlı kalıyor. Örneğin, bir aşının geliştirilmesi hızlı iyileşmeyi teşvik edecektir.
Öte yandan, Amerika Birleşik Devletleri gibi bazı ülkeler ikinci bir dalgayla karşı karşıya kaldıklarında, kilitlenme gibi şiddetli kısıtlama önlemlerine geri dönerek iyileşmeyi yavaşlatabilirler. Bununla birlikte, çoğu hükümetin, hedeflenen yerel sınırlama önlemlerine yol açan yerel düzensiz salgınlara hazırlıklı olması büyük ölçüde bekleniyor.”