
Covid-19 pandemisi hız kesmeden devam ediyor. Sağlık alanında yarattığı tehlikenin yanında ekonomik anlamda açtığı devasa yaralar da tüm dünyanın üstesinden gelmek zorunda olduğu önemli bir unsur olarak öne çıkıyor.
Hatta uzun vadede ekonomide yarattığı tahribatın, sağlık kısmındakinden çok daha tehlikeli olduğu belirtiliyor. Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Fransa ve Çin gibi büyük ekonomiler bile salgınla mücadele ederken tarihin en büyük durgunluğuna tanık oldu.
Bu tablo gelişmekte olan ülkelerde daha kötü olurken, uzmanlar borç krizi ve yoksulluk konusunda uyarıda bulunuyor.
Dünya Bankası Başkanı David Malpass, pandeminin en fakir ülkelerde borç krizini tetikleyebileceğini söyledi.Die Pandemie stürzt laut Malpass viele Schwellen- und Entwicklungsländer in eine wirtschaftliche Abwärtsspirale. Die Weltbank will mit einem Fonds gegen die Folgen der Krise kämpfen. https://t.co/xdPIASMQzC
— Handelsblatt (@handelsblatt) October 5, 2020
Alman bir gazeteye röportaj veren Malpass, birçok gelişen ülkede pandemiye bağlı olarak resesyon görüldüğünü belirtti. Bu durumun finansal zorlukları artıracağını ve fakir ülkelerin borçlarını ödeme konusunda sıkıntı yaşayacağını dile getirdi.
1990 yıllarında yüksek borcu olan ülkeler için borçların hafifletilmesi tarzında uygulamalar yapıldığını hatırlattı.
1 milyondan fazla insanın ölmesine sebep olan ve küresel ekonomide tarihi düşüşe yol açan coronavirüs pandemisinde de benzer mali tedbirler ve borç yapılandırması tarzında uygulamalar yapılabileceğini sözlerine ekledi.
Malpass, yaşanan sağlık krizinin gelecek yıla kadar 150 milyon insanı yeniden yoksulluk sınırına iteceğini düşünüyor.
Dünya Bankası’nın 2015 verilerine göre dünya nüfusunun %10’una denk gelen 734 milyonu, günde 1,9 dolardan daha az gelirle yaşamak zorunda. Covid-19 krizinin işsizliği ve gelir kaybını artırması sebebiyle bu tablonun önümüzdeki yıllarda daha kötü olacağı bildiriliyor.
Yapılan açıklamada 2020 yılında 40-60 milyon arasına insanın günlük gelirinin 1,90 doların altına düşeceği belirtildi. Böylelikle küresel aşırı yoksulluk oranının sene sonunda %9’a çıkması öngörülüyor.
Günde 3,20 dolardan daha az gelirle yaşayan insanların yüzdesinin ise 1,7 puan artışla %23’e ulaşması bekleniyor. Malpass, geçtiğimiz aylarda yaptığı konuşmalarda da, pandeminin milyonlarca insanı aşırı yoksulluğa iteceği konusunda uyarıda bulunmuştu.
Bu doğrultuda yatırım fonları ve özel bankalara yardım çağrısında bulunan Dünya Bankası Başkanı, beklentilerinin boşa çıktığını ve hayal kırıklığına uğradığını söyledi. Muazzam bütçe açıklarının ekonomileri zor durumda bıraktığını ve bankaları da kötü krediler nedeniyle etkilediğini aktardı.