
Küresel Güvenlik Analizi Enstitüsü’nden (IAGS) Anne Korin, ABD dolarının onlarca yıldır dünyanın en büyük rezerv para birimi olduğunu ancak çok güçlü ülkeler doların önemini baltalamaya çalıştığından bu durumun tehdit altında olabileceğini söyledi.
Enerji ve güvenlik düşünce kuruluşunda direktörlük yapan Anne Korin, Çin, Rusya ve Avrupa Birliği gibi büyük kuvvetlerin güçlü bir dedolarizasyon motivasyonuna sahip olduklarını dile getirdi. “Bundan sonra ne olacağını bilmiyoruz ancak bildiğimiz şey şu anki durumun sürdürülemez olduğu” dedi.
Elbette dolar dünyadaki en güvenli yatırımlardan biri olarak görülüyor ve para birimi, ekonomik ve siyasi kargaşa zamanlarında artıyor.Ancak dolar cinsinden işlem yaptıklarında ABD’nin yetki alanına maruz kalma ihtimalleri, ülkelerin dolara karşı duydukları isteği sınırlıyor. Korin de ABD doları kullanıldığında veya işlemler bir Amerikan bankası aracılığıyla yapıldığında, varlıkların ABD’nin yetki alanına tabi olduğunu vurguladı. Verdiği bir demeçte dikkat çekici açıklamalar yapan Korin, Washington’un 2018’de İran’ın nükleer anlaşmasından tek taraflı olarak çekildiğini ve bunun ardından Tahran’a yaptırımlar uyguladığını anlattı.
“Avrupa İran’la iş yapmak istiyor. İran’la iş yaptığı için ABD yasalarına tabi olmak istemiyor, değil mi? Hiç kimse, ABD’nin birlikte çalışmalarından dolayı mutlu olmadığı ülkelerle iş yaptığı için havaalanından alınmak istemiyor. Sonuç olarak, ülkeler doların kullanımından uzaklaşmak için çok, çok güçlü bir motivasyona sahipler.” dedi.
Ne var ki dolar etkisinin azalması durumunda diğer para birimleri, özellikle de Çin yuanı geleneksel olarak doların rolünü oynayabilir.
Zaten son yıllarda Çin, para biriminin uluslararasılaştırılması için bazı çalışmalar yapıyor.Bu hamleler arasında petrol ticaretinin yuan cinsinden yapılması ve Çin’in ithal edilen petrolü ABD doları yerine kendi para birimi cinsinden ödemeye hazırlanması da var. Korin de Petroyuan olarak bilinen hamlenin, doların azalan egemenliği için erken bir uyarı işareti olabileceğini savundu.
“Bunun bir felaket habercisi olduğunu düşünüyorum. Bakın, petrolün yüzde 90’ı dolar cinsinden işlem görüyor. Doların petrol ticareti üzerindeki hakimiyetini ortadan kaldırmak için bir nevi başlangıçınız varsa, bu dedolarizasyon yönünde bir dürtüdür.” diyen Korin, Petroyuan’ın doların uluslararası olarak terk edilmesi için gerekli bir şart olabileceğini ancak kendi başına yeterli olmadığını söyledi.