
Ticaret ve politika uzmanlarına göre; uluslararası toplumun, Çin’in yükselişinin Avrupa ve Amerikan gücündeki düşüşle çakıştığı kurallara dayanan bir dünya düzenini yeniden kurması gerekiyor. Bu yorumlar, Singapur’da gerçekleşen Credit Suisse Global Supertrends Konferansı’nda yapıldı.
Sinpagur’daki konferansta, dünyayı şekillendirecek eğilimleri tahmin etmeye ve yatırım yapmaya odaklanıldı.Konferansta, Pekin’i “şeytanlaştırmak” ya da askeri gücü kullanmak yerine diğer büyük ekonomiler uluslararası tüzükleri yeniden değerlendirme ve yazma fırsatını memnuniyetle karşılaması gerektiği vurgulandı.
Diğer bir deyişler Çin, mevcut teknolojiden yararlandı, ancak ABD ile olan ticaret savaşında şimdi ön planda olan fikri mülkiyet sorunları ile anlaşmalara imza atması ve bunlara uyması gerekiyor.
ABD’nin Avrupa Birliği Büyükelçisi Anthony Gardner, “Her zamankinden daha çok kurallara ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum,” dedi.Gardner, “Farklılıklarımızı doğru şekilde yönetebilmeliyiz. Çin’in yükselişini yönetmeye yardımcı olmak ve ABD’nin kaçınılmaz düşüşünü yönetmek için askeri güce değil, kurallara ihtiyacımız var,” ifadelerini kullandı.
Singapur merkezli ev sahibi grup Banyan Tree Holdings’in multimilyoner kurucusu olan Ho Kwon Ping, yükselen ve azalan gücün çatışmaya girmesi gerektiği fikrinin tümüyle kendi kendine yeten bir kehanet yarattığını söyleme riskine işaret etti.
Ho Kwon Ping, “Yeni bir kurallara dayalı düzen olması gerektiği fikrine tamamen katılıyorum,” ifadelerini kullandı.Ho, Çin’in bakış açısının küresel bir lider olarak masada olmadığında birçok uluslararası tüzüğün oluşturulduğunu da sözlerine ekledi. Aynı zamanda, Çin’in mevcut dünya düzenini kendi avantajı için kullanmayı başardığını kabul etti.
Yine de Ho, Çin’in kural yapıcı olmasının tehlikeli olacağını ve bazı yeni kurallar koymaya yardım etmesi gerektiğini belirtti. “Biz hepimiz uygar ülkeler olarak, şu anda tüm kuralları ihlal eden hileli bir oyuncunun yükselişini yönetiyoruz. Çin’in bu tür bir konsepti sevdiğini sanmıyorum,” diyen Ho, dünyanın Çin’in üstünlüğünü kabul etmesi gerektiğini söyledi.
Ho, dünyanın Çin’i büyük bir rol oynadığı yeni bir dünya düzenine dahil etmesi gerektiğini vurguladı.Gardner ise Çin’i çevreleyen ticaret uygulamalarını yönetirken, ABD’nin Avrupa Birliği’ni ekonomik bir müttefik olarak görmesi gerektiğini söyledi. Gardner, “Çin ile ilişkilerde açıkça problemleri olanlara daha fazla dava açmak için AB ile geçmişte olduğundan daha fazla birlikte çalışmalıyız. Bunun yerine AB ile mücadele ediyoruz,” dedi.
Büyükelçi, ABD Başkanı Donald Trump’ın blokla ilgili devam eden ticaret şikayetlerine atıfta bulundu. Ayrıca hem ABD’nin hem de AB’nin Pekin’i yabancı firmalardan Çinli ortaklarına zorla transfer edilmesi ve denizaşırı şikayetlere piyasaya erişim konusunda kısıtlamalar gibi bazı uygulamaları geri alması gerektiği konusunda hemfikir olduğunu söyledi.
Konferansta yayımlanan raporda, küresel ticaret anlaşmazlıklarının yükselişinin popülist hükümetlerin artışının en belirgin sonuçlardan biri olduğu söylendi.Dünya Ticaret Örgütü rakamlarına dayanarak, bankanın Ekim 2017 ile 2018 arasında 1378 ticari sınırlayıcı tedbir alındığını ve 588,3 milyar dolarlık ticareti etkilediğini belirtti. Bunun bir yıl önceki döneme göre yedi kat daha fazla olduğunu söyledi.
Raporda ticaret çatışmalarının; jeopolitik zorluklar, Batı egemenliğinin azalması, yeni bir dünya düzeninin ortaya çıkması ve yeni çığır açan ve güçlü teknolojilerin ortaya çıkması ile birlikte hareket ettiği söylendi.