
Çin’in ekonomisiyle ilgili yükselen endişeler arasında bazı para birimleri, özellikle de emtia üreten ülkelerin para birimleri, uzmanlara göre yavaşlamaya en çok maruz kalanlar olacak. İki para biriminin Çin’in yavaşlaması karşısında en savunmasızlar niteliğiyle öne çıkacağını söyleyen uzmanlar, bunları Avustralya doları ve Yeni Zelanda doları olarak gösterdi.
Çünkü Çin her iki ülkenin de en büyük ticaret ortağıydı ve Yeni Zelanda ihracatının 24.9’u ile Avustralya ihracatının yaklaşık üçte biri Asya devine gidiyordu. Dünyanın en büyük demir cevheri tüketicisi olan Çin’den gelen azalan talebin de dünyanın en büyük demir cevheri ithalatçısı olan Avustralya üzerindeki baskıyı artırması bekleniyordu. Ayriyeten geçtiğimiz günlerde Çin’den gelen kömür yasağı da piyasaları etkilemiş, Avustralya doları Çin’in kömür yasağıyla düşüş yaşamıştı.
Araştırma firması Capital Economics bir raporunda, en büyük düşüşün Avustralya ve Yeni Zelanda dolarında olmasını beklediğini açıkça bildirdi.“Bunun nedeni yavaşlamaya devam edeceğini tahmin ettiğimiz Çin ekonomisine maruz kalmaları ve bu yılın en kötü performans gösteren emtialar arasında olacağını düşündüğümüz Avustralya dolarının demir cevheri ve kömür ihracatına bağlı olmasından kaynaklanmaktadır.” diyen Capital Economics, her iki para birimindeki zayıflığın da bu yıl boyunca devam edeceğini aktardı. Çin ekonomisinde daha fazla zayıflığın emtia talebini ve dolayısıyla emtia fiyatlarını düşüreceğini bildiren şirket, daha bastırılmış bir küresel büyümenin daha düşük emtia ticareti hacimlerine katkıda bulunabileceğini de vurguladı.
Sonuçta, dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde büyüme geçtiğimiz yıl yüzde 6.6’ya gerileyerek son 28 yılın en düşük hızını kaydetmişti. Son zamanlarda açıklanan teşviklere rağmen Çin’in yavaşlayan ekonomisiyle ilgili endişeler devam ediyordu ki geçen haftaki beklentilerin altında gelen ticaret verileri de kaygılara tuz biber olmuştu. Küresel para stratejisi ve pazar araştırması başkanı olan Jameel Ahmad da Capital Economics gibi Kanada dolarını baskı altında olabilecek başka bir emtia bağlantılı para birimi olarak açıkladı.
Ahmad ayrıca Çin’in ekonomik kaygılarına duyarlı olabilecek Asya para birimleri arasında Malezya ringgiti, Endonezya rupisi ve Singapur dolarının olduğunu dile getirdi. Nihayetinde hem Kanada doları hem de Yeni Zelanda doları 2018’de en kötü performans gösteren G-10 para birimleri arasındaydı ve bu durum sert düşen emtia fiyatlarından kaynaklanmıştı.
Capital Economics de bu duruma işaret ederek; “Bu ülkelerin gıda, enerji ve metal ihracatı konusunda ne kadar bağımlı oldukları göz önüne alındığında bu şaşırtıcı değil.” dedi. Ayriyeten araştırma firması Çin ile ABD arasındaki bir ticaret anlaşmasının Avustralya ve Yeni Zelanda dolarına destek verebileceğini, bununla birlikte herhangi bir rallinin kısa ömürlü olacağını ve Çin’deki ekonomik yavaşlama yüzünden gölgede kalacağını öngördü.