
Çin Gümrük İdaresi’nin (General Administration of Customs) açıkladığı veriler, Ocak-Şubat döneminde ithalat ve ihracatın güçlü arttığını gösterdi.
Çin’den yapılan ihracat, Ocak-Şubat 2021’de yıllık yüzde 60,6 artışla 468,87 milyar ABD dolarına yükselirken yüzde 38,9’luk piyasa tahminlerinin çok ötesinde geldi.
İthalat, Aralık ayındaki yüzde 6,5’lik artıştan sonra, Ocak-Şubat 2021’de yıllık bazda yüzde 22,2 arttı. İthalat değeri 365,62 milyar ABD dolarına yükselirken yüzde 15’lik artışla piyasa beklentilerini aştı.
ING Ekonomisti Iris Pang, veriler üzerine yorumlarıyla dikkat çekti.
Öncelikle Çin’in güçlü ihracat ve ithalat büyümesinin sadece ülkede toparlanma değil, aynı zamanda bazı önemli ihracat pazarlarında da toparlanma anlamına geldiğini söyledi.
Bununla birlikte Çin ticaretine yönelik ve belki küresel ticarete yönelik riskin, birçok üründe kullanılan yarı iletken yonga kıtlığı olduğunu ekledi. Yarı iletkenler olmadan üretim ve ticaretin kesintiye uğrayabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Ocak ve Şubat ayında yıllık %60,6 artan ihracatın, kısmen baz etkisini yansıttığını dile getirdi. Çin’in ABD’ye 80,53 milyar ABD doları ihracat gerçekleştirdiğini ve bunun da yıllık bazda %87,3’lük büyüme anlamına geldiğini belirtti.
Çin çoğunlukla elektrikli ev aletleri, araçlar ve otomatik veri işlemcileri (örneğin bilgisayarlar) sevk etti. Verileri bakıldığında ihracattaki toparlanmanın artık sadece iş veya evden çalışma ürünlerinde olmadığını gördüklerini dile getirdi. Çin verilerindeki başka olumlu haberlere dikkat çektikten sonra endişesini açıkladı.

Yarı iletken üreticilerinin üretim kapasitelerinin birkaç ay içinde artamayacağını belirterek şöyle devam etti:
“Yarı iletkenler, Asya’daki Çin Anakarası, Tayvan, Güney Kore ve Japonya’nın önemli bir ticaret kalemidir ve kıtlıklar, ihracat büyümesinin bir limiti olacağı ve fiyatların yükseleceği anlamına gelir. Bu, birçok malın üretiminin büyük bir bölümünü etkileyebilir ve bu da, önümüzdeki birkaç ay içinde birçok ekonominin ihracatını ve ithalatını etkileyecektir.”