
Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Feng, bugünkü açıklamasında Pekin’in ABD ile devam eden ticaret savaşını sakince çözmeye istekli olduğunu ve gerilimlerde daha fazla artışa karşı çıktığını söyledi.
“Ticaret savaşının yükselişini kesin olarak reddediyoruz ve bu sorunu sakin bir tutumla çözmek için pazarlık ve işbirliği yapmaya istekliyiz” dedi. Çin ve ABD ticaret delegasyonlarının “etkili” iletişimi sürdürdüklerini de ekledi.
Ancak Donald Trump’ın Pazartesi günü öne sürdüğü Çin ekibinin hafta sonu boyunca yakında bir anlaşmaya varma arzusuyla ABD’yi aramasına yönelik iddiasını doğrulamadı.“Halihazırda oldukça fazla miktarda söz söylendi. Ekonomi ve ticaret alanında, gerçekleri netleştireceğiz ve herkesin gerçeği anlamasına izin vereceğiz” ifadelerini kullanan Gao Feng, Trump’ın yorumlarının bu sözler arasında yer alıp almadığı konusunda bir şey demedi. İki tarafın Eylül ayında görüşüp görüşmeyeceği sorulduğunda ise Feng, hem ABD’nin hem de Çin’in bu konuyu tartıştığını bildirdi.
Çin’in misilleme yapmak için çokça alanı olduğunun üzerini çizen Feng, önemli olan şeyin ek gümrük vergilerini kaldırmayı görüşmek ve ticaret savaşını derinleştirmemek olduğunu söyledi.
Her iki tarafın da ticaret meselelerinde ilerlemek için koşullar yaratması gerektiğini savunan Feng’in yapıcı konuşması sonrasında Avrupa hisse senedi piyasaları ilk baştaki kayıplarını geri aldı. Gao Feng’in Çin’in kendisine uygulanan son tarifelere derhal cevap vermeyeceğini söylemesi üzerine ABD hisse senetlerinde de yükseliş yaşandı.
Tüm bunların yanında akıllara Çin Dışişleri Bakanlığı’nın daha önce Trump’ın belirttiği çağrıdan haberdar olmadığını dile getirdiği geldi. Geng Shuang Salı günkü basın toplantısında; “ABD’nin hafta sonunda bahsettiği iki arama hakkındaki bu durumu duymadım” demişti ki öncesinde Global Times editörü de benzer söylemlerde bulunmuştu.