
DEİK İcra Kurulu Başkanı ve Türkiye-Ortadoğu Bölgesi Koordinatör Başkanı Rona Yırcalı, Arap baharının ardından geçen 10 yıllık süreçte Türkiye’nin Ortadoğu’daki ticaretini olumsuz etkilendiğini belirtti. Bölgede yaşanan çatışmaların etkisiyle azalan ticaretin Çinli şirketlerin burada etkisini göstermesiyle daha belirgin bir şekilde hissedildiğini ancak bu yıl Irak öncülüğünde Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracatın %10 artabileceğini yorumladı.
DEİK İcra Kurulu Başkanı ve Türkiye-Ortadoğu Bölgesi Koordinatör Başkanı Rona Yırcalı, Çin şirketlerinin Ortadoğu’da tedirginlik yarattığını anlattı.Bunların Türk şirketler için rekabet unsuru olduğunu dile getiren Yırcalı, diğer yandan ABD’nin İran’a uygulayacağı yaptırımlar konusunun rahatsızlık verici olduğunu belirtti. Türkiye’nin ABD’nin İran’a yaptırımlarından Mayıs ayına kadar muaf olduğunu fakat gelecek dönemde endişe verici olacağını yorumladı. 2018 yılında Arap yarrımadası ve İran’a yaptığımız ihracatın %7,6 oranında azalarak 22,1 milyar dolara gerilediğini ve 2012 yılından bu yana düşüş sergilediğini vurguladı.
2019 yılında Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracatta %10’luk bir artış öngören Yırcalı, bunun büyük kısmının Irak kaynaklı olacağını belirtti. DAEŞ sonrası yeniden toparlanma sürecine giren Irak ihracatında ise %20’lik bir artış öngördü.
Pekin hükümetinin bölge ülkelerine yaptığı bağışlar ve verdiği krediler sayesinde Çinli şirketlerin her geçen gün avantajlı hale geldiğini ifade eden Yırcalı, birkaç yıl önce başlanan Kuşak ve Yol isimli projeye değindi. Çin’in bu projeyi yakından takip ettiğimi ve önemli girişimleri olduğunu aktardı. Çin’in bu proje kapsamında Umman ve Kuveyt’te de büyük ölçekli yatırımlar yaptığını sözlerine ekledi.
Yırcalı, Çin’in Ortadoğu bölgesine yaptığı bu girişimlerin Türk şirketlerini olumsuz şekilde etkileyeceğini dile getirdi.Türk Eximbank’ın Türk girişimcilere verdiği desteğe değinen Yırcalı, Çin ile kıyaslandığı zaman ileride bizi bir hayli zorlayacak düzeye geleceğini yorumladı. Çin’in devlet kuruluşları ile rekabet etmenin oldukça zor olduğunu, Irak, Umman ve Kuveyt’in de ihracatta Çin’e en bağımlı ülkeler arasında yer aldığını söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın 2018’in Mayıs ayında İran nükleer anlaşmasından çekildiğini hatırlatan Yırcalı, bu doğrultuda kaldırılan İran’a yönelik petrol ve mali yaptırımları Kasım ayında yeniden devreye alındığını belirtti.
Söz konusu yaptırımların Türkiye’yi de etkileyeceğini, bu yılın ilk yarısında ABD’nin muafiyetinin sona ereceğini ve ondan sonraki süreçte petrol konusunda sıkıntı yaşanacağını anlattı. İran’dan sınırlı miktarda petrol ithal etmesine imkan veren muafiyetlerin tarihinde uzatılma olsa bile bu ülkeden ithal edilen petrolün azaltılmak istendiğini sözlerine ekledi.
DEİK İcra Kurulu Başkanı ve Türkiye-Ortadoğu Bölgesi Koordinatör Başkanı Rona Yırcalı, Arap baharından sonraki gerilimlerin Türk ticaretini etkilediğini söyledi.Türkiye’nin en önemli ihracat yaptığı ülkelerden biri olan Irak’ta son yıllarda yaşanan siyasi olaylardan doları eski canlılığın kalmadığını aktaran Yırcalı, Suudi Arabistan önderliğindeki Arap ülkeleri ile Katar arasındaki gerilimin de Türkiye’nin ticaretini etkilediğine değindi.
Bölgedeki olumsuz şartların pazarlarımızı zayıflattığını, ticaret yollarının kapanmasına sebep olduğunu, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Suriye, Irak ve Lübnan’da alınan kararlardan dolayı ticaret pazarlarının kapandığını hatırlattı.