
Çin, yerel ticaret ortamında değişiklik yapıyor ve bu değişikliklerin şirketlerin merkezi hükümetle paylaşması gereken veri miktarını artırması bekleniyor.
Çin’de faaliyet gösteren Avrupa Birliği Ticaret Odası’nın Çin merkezli danışmanlık şirketi Sinolytics’le yaptığı ve 28 Ağustos’ta yayınlanan bir rapora göre Çinli yetkililerin, ülkedeki işletmelerden bilgi toplamak ve onları merkezi bir dijital veri tabanına entegre etmek istediği belirtildi.
Pekin, sistemin adil, şeffaf ve öngörülebilir bir iş ortamı yaratması için ısrar etmesine rağmen özellikle de yükselen ticaret savaşı ışığında hükümetin verileri nasıl kullanabileceği konusunda endişeler vardı.Yeni sistemin aynı zamanda Çin’i insanları ve işletmeleri izleme hedefine daha da yaklaştırabileceği, böylece beğendiği davranışları ödüllendirip beğenmediklerini cezalandırabileceği tahmin ediliyordu. Yeni veri tabanı hükümetin Çin’deki bütün işletmelerin faaliyetlerini izlemesini sağlarken, şirketlerin hukuka uyumluluğunu da ölçüyordu. Avrupa Birliği Ticaret Odası ve Sinolytics raporunda, Ulusal İnternet + İzleme Sistemi olarak adlandırılan sistemin Eylül ayında piyasaya sürülebileceğini ve yıl sonuna kadar son versiyonunun sunulacağını bildirdi.
Ayrıca Çin yasalarının daha iyi uygulanmasını sağlayabileceğini çünkü yetkilileri kandırmak için daha az alan kalacağını vurguladı. “Bunun, Çin üzerinde temizleyici etkisi olduğunu düşünüyoruz” diyen Başkan Joerg Wuttke, açıklamalarıyla dikkat çekti. Öte yandan kurumsal izleme sistemi, uzmanlar tarafından ülkenin tartışmalı sosyal kredi sistemi için anahtar olarak yorumlandı. Pekin merkezli araştırma firması Trivium China, tamamlandığında sosyal kredi sisteminin vatandaşları, işletmeleri ve Çin hükümetini hedef alacağını öne sürdü.
Avrupa Odası ve Sinolytics raporu da sistemin çalışmaya başladığında teorik olarak hükümetin şirketlerin düzenlemelere uyup uymadığını anlamasına yardım edeceğinin üzerini çizdi. “Daha yüksek puanlar daha düşük vergi oranları, daha iyi kredi koşulları, daha kolay pazar erişimi ve şirketler için daha fazla kamu alım fırsatları anlamına gelebilir.
Düşük puanlardaysa tam tersi olur ve kara listeye bile sonuçlanabilir.” ifadelerine yer verilen raporda, şirketlerin tedarikçiler gibi iş ortaklarının devlet kurallarına uyup uymadığını izleme yükünü de taşıyacağı iddia edildi. Bireysel çalışanların değerlendirmelerinin dahi bir şirketin puanını etkileyebileceği söylenirken rapor, sosyal kredi sisteminin Çin’in diğer kontrol türlerini hızlandırdığına da işaret ettiğini vurguladı.