
Beklentilerle uyumlu davranan Çin Merkez Bankası (PBOC), Ağustos ayında kullanılmaya başlayan bir yıl vadeli ana faiz oranında (LPR) değişikliğe gitmedi. Çin Merkez Bankası’nın borç verme faiz oranını koruma kararı, kurumun bu ayın başlarında orta vadeli kredilerin borçlanma maliyetini sabit bırakmasının ardından geldi.
Buna göre bir yıllık kredi faiz oranı (LPR) önceki ayın yüzde 4.15’lik seviyesinden değiştirilmedi. Beş yıllık LPR de yüzde 4.80 ile aynı kaldı. Perşembe günü yayınlanan bir Reuters anketi, 53 katılımcının %74’ünün bu ay LPR’de değişiklik öngörmediğini göstermişti.
Çin Merkez Bankası, Kasım ayında bir yıl vadeli ana faiz oranını 5 baz puan düşürmüştü. Beş yıl vadeli faiz oranını ize yüzde 4.85’ten yüzde 4.80’e indirmişti.
Çin Merkez Bankası Başkanı Yi Gang, bu ayın başlarındaki bir açıklamasında yetkililerin normal para politikasını mümkün olduğunca sürdürmeleri gerektiğini söylemişti.Ekonomik büyümenin hala makul bir aralıkta ve enflasyonun genel olarak ılımlı olduğunu savunmuştu. . Yi, Çin Komünist Partisi’nin teorik dergisi Qiushi tarafından yayınlanan bir makalede, Çin’in dünya ekonomilerinin para politikalarının sıfır faiz oranlarına yaklaştığı bir durumda bile niceliksel rahatlamaya başvurmayacağını aktarmıştı.
Öte yandan Çin Merkez Bankası, piyasa işlemleriyle bankacılık sistemine 17 Ocak’tan bu yana görülen en fazla likiditeyi sağladı. Hükümet, küçük işletmelerin reel ekonomiyi desteklemesi için borçlanma maliyetlerini düşürme sözü vermesine rağmen Mizuho Securities ekonomisti Serena Zhou, LPR’nin kesilmesinin Çin için bir çare olmayabileceğini kaydetti.
PBOC tarafından üç ayda bir yayınlanan ortalama banka borç verme oranının yükselmiş kaldığını dile getiren Zhou, bunun aynı dönemde para piyasası oranlarındaki düşüşe keskin bir tezat oluşturduğunu belirtti. “Görüşümüze göre genişleyen boşluk banka finansman maliyetlerinin ve reel ekonominin ayrışmasını yansıtarak Çin’in para politikası aktarımını acil olarak iyileştirme ihtiyacını vurguluyor.”