Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Çin ile ilgili Korkular 30 Yılın En Yüksek Seviyesinde

Ekonomist Jim O'Neill, dünyanın ikinci en büyük ekonomisi olan Çin ile ilgili korkularının 30 yılın en yüksek seviyesinde olduğunu dile getirdi.
Çin ile ilgili Korkular 30 Yılın En Yüksek Seviyesinde
Yorum

BRICS kısaltmasının mimarı olan ünlü iktisatçi Jim O’Neill, onlarca yıllık parlak büyümesinin ardından Çin ekonomisinin bazı kısımları için endişelenmeye başlandığını söyledi. Ambrosetti Forumu’nda konuşan ekonomist, Çin’in küresel ekonominin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti.

Jim O’Neill, Çin ekonomisindeki herhangi bir çöküşün diğer büyük ekonomileri daha da aşağı sürükleme potansiyeli olacağını dile getirdi.

Jim O'Neill Çin YorumuDünyanın en büyük ikincisi ekonomisi olan Çin, 2018 yılında yüzde 6,6 oranında büyüdü. Bu rakam, 1990 yılından bu yana görülen en düşük büyüme hızı olarak kaydedildi. Son tüketici verileri ise pazar izleyicilerini korkuttu.

2018 yılında perakende satış artışı, bir önceki yıla göre yüzde 9,1 oranında artarken, yıllık bazda yüzde 6,9 oranında geriledi. Aynı zamanda otomobil satışlarındaki düşüş, hanehalkı borcu korkusu ve Apple gibi firmalar 1,4 milyarlık ülkde düşen talep konusunda uyarıda bulunuyorlar.

Ekonomist, “Geçen yıl, 30 yıldan beri ilk kez Çin’in yolunun bazı yönleriyle ilgili olarak biraz daha sıkıldığımı söylemek zorundayım,” dedi.

Çin Ekonomisi 30 Yıl Sonra EndişeBazı analistler, hizmet sektörünün esnek olmaya devam ettiğini ve hükümetin kişisel gelir vergisi indirimi ile merkez bankasından nakit enjeksiyonu gibi getirdiği teşvik tedbirlerini vurguluyorlar.

Jim O’Neill bu eylemleri dikkatlice izleyeceğini yalnızca amaçlarıyla başarısız olursa endişelerinin artacağını belirtiyor. Goldman Sachs eski varlık yönetimi başkanı Steve Sedgwick’e yaptığı açıklamada, “Umarım, Çinli yetkililerin geçen yıldan bu yana tüketiciye yönelik çok yönlü olan politika girişimleri yardımcı olacaktır. Aksi takdirde bu rahatsız edici olabilir,” dedi.

Ünlü iktisatçı, Tüm küresel GSYİH’in yaklaşık yüzde 85’inin son 10 yıl içinde ABD ve Çin’den geldiğini söyledi.

Küresel GSYİH Yüzde 85'i ABD ve Çin'denO’Neill, “Tüm küresel GSYİH oranının yarısı Çin’den geliyor ve bunun yarısı Çin tüketicisi oldu. Yavaş da olsa giderek artan oranda, sadece kendileri için değil, tüm dünya ekonomisi için daha da önemli… Bence bu çok önemli,” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump ise hala devam etmekte olan müzakere görüşmeleri üzerine yorum yaptı. Trump, birçok konuda uzlaşma sağlandığını ama tam olarak anlaşma sağlanması için en az dört hafta gerektiğini dile getirdi. Çin Başbakan Yardımcısı Liu He ile görülen Trump, Başbakan Xi Jinping ile ne zaman görüşeceğinin bilgisini vermedi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu