
Koronavirüsün çıkış noktası olan Çin’de yaklaşık 3 aydır üretim faaliyetleri durdu. Talep ise küresel ekonomik büyümenin çöküşüyle düştü. Çin’in fabrika fiyatları da bugün açıklanan verilere göre yaklaşık dört yılın en büyük oranlı düşüşünü kaydetti.
Ulusal İstatistik Bürosu’nun verilerine göre; üretici fiyat endeksi (ÜFE) bir yıl öncesine göre yüzde 3,1 düşüş kaydetti.
Anketlerdeki düşüş beklentisi, %2,6 düzeyinde olurken, Mart ayında %1,5 oranında düşmüştü. Geçen hafta açıklanan Çin ihracatı, Nisan ayında bir önceki yıla göre beklenmedik bir şekilde artmıştı. Ancak ithalatta beklenenden daha keskin bir düşüş gerçekleşmişti. Bu durum iç talebin zayıf seyrettiğini göstermişti.
Çin, yılın ilk çeyreğinde yüzde 6,8 oranında büyük bir daralma yaşadı. Şu anda bu durumdan kurtulmaya çalıştığı bilinirken, virüs şu anda küresel ekonomiyi derin bir durgunluğa itiyor. Uzmanlar, üretici fiyatlarının düşme hızının pazarda beklenenden daha hızlı olduğunu dile getiriyorlar. Bu durumun ise talebi artırmak için daha güçlü tedbirler alınmasını gerektirdiği söyleniyor.
Talep yönlü baskıların, enerji ve gıda fiyatlarındaki düşüşün manşet göstergelerini düşürmesi ile bir süre daha devam etmesi bekleniyor.
Uzmanlara göre; bu durum, Çin Halk Bankası’nın parasal genişlemenin enflasyon üzerindeki etkisi hakkındaki endişelerini kaldırmalı. Yani düşük enflasyon reel faiz oranlarını artıracak ve daha fazla faiz indirimi için durumu güçlendirecektir.
Dünya çapında 4 milyondan fazla enfekte olmuş kişi bulunuyor ve yaklaşık 290 bin ölüm gerçekleşti. Koronavirüs pandemisi, dünya talebini felç ederken, fabrikalar ve perakendeciler kapılarını kapattı. Bunun sonucunda dünyanın birçok ekonomisini deflasyona itti.
Çin İstatistik Bürosu, üretici fiyat düşüşlerinin küresel ham petrol ve emtia fiyatları düşüşünden kaynaklandığını söyledi. Deflasyonun yaklaşık %60’ı yakıt çıkarma ve işleme ile kimyasal üretimden kaynaklandı.
Ankete katılan 40 büyük sanayi sektörü arasında petrol ve gaz çıkarımı, bir önce aya göre %21,7’lik bir düşüş nedeniyle yıllık %51,4 oranında düşüş kaydetti.
Çinli üreticiler denizaşırı siparişlerde bir düşüşe maruz kaldı. Artan stoklar ve düşen kârlarla karşı karşıya kalırken, birçoğu işçilerin maliyetleri düşürmesine izin verdi. Çin merkez bankası, ekonomik desteği artırırken, bankaların Nisan ayında yeni yuan kredilerinde 1,7 trilyon yuan artış görüldü.
Hükümetler ikinci bir enfeksiyon dalgasının riskleri konusunda ihtiyatlı davranmaya devam ediyor. Ancak salgındaki bazı yavaşlamalar birçok ülkenin kademeli olarak sosyal mesafe kısıtlamalarını kaldırmasına ve ekonomilerini yeniden başlatmasına izin veriyor.
Çin’in tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ise bir önceki yıla göre %3,3 oranında artarken, beklentiler %3,7 artması yönündeydi.
TÜFE, Mart ayında %4,3 oranında artış kaydetmişti. TÜFE’deki artış, büyük ölçüde Mart ayında %18’in üzerinde yükselen gıda fiyatlarındaki yavaşlamadan kaynaklandı. Geçen ay gıda fiyatları, domuz etki fiyatlarında %96,9 artış nedeniyle %14,8’e gerilemişti.
Gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan çekirdek enflasyon, Mart ayındaki %1,2 seviyesinden Nisan’da %1,1 seviyesine geriledi. Analistler, Pekin’in büyümeyi hafifletmek için mali teşviklere güvenmesine rağmen yakında daha fazla parasal genişleme bekliyorlar.