
Koronavirüs salgınının sıfır noktası olan Çin’de şu ana kadar 4 bin 634 insan hayatını kaybetti. Salgın ilk olarak burada görülmesine rağmen çok kısa bir süre içerisinde kontrol altına alınabildi. 83 bin 46 vakanın görüldüğü ülkede şu an sadece 55 tane enfekte hasta bulunuyor. 78 bin 357 kişi ise tedavi edilerek sağlığına kavuştu.
Hayatın çok kısa bir süre içerisinde normale dönmeye başladığı Çin’de ekonomiye dair beklentiler de diğer ülkelerle kıyaslandığında çok fazla olumsuz değil. Çin gayrisafi yurt içi hasılası yılın ilk çeyreğinde %6,8 daralma kaydetti.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan verilere göre Mayıs ayında enflasyon beklentinin alında geldi.
Açıklanan verilere göre tüketici fiyat endeksi Mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre %2,4 oranında arttı. Analistler geçtiğimiz ay enflasyonda %2,7’lik artış bekliyordu. Nisan ayında ise %3,3 yükselmişti. Tüketici fiyatlarındaki artışın yavaşlaması ve deflasyonun yükselmesi ülkede koronavirüsün yarattığı hasarın henüz toparlanamadığını gösteriyor.
Asya ülkesinde enflasyon pandemi etkisiyle de son dört aydır aralıksız azalmaya devam ediyor. Ocak ayında %5,4 artan enflasyon, Covid-19 salgınının etkisiyle Şubat’ta %5,2, Mart’ta %4,3, Nisan’da %3,3 ve son olarak Mayıs’ta %2,4 arttı.
Koronavirüs pandemisi Çin’in ABD ve Avrupa gibi pazarlarla olan ticaretini etkilerken üretim yatırımları ve istihdam üzerindeki baskının da artmasına sebep oluyor.
Bir önceki ay yıllık bazda %3,1 düşen üretici fiyat endeksi (ÜFE) Mayıs’ta %3,7 geriledi.
Analistlerin Çin ÜFE’si için beklentisi %3,3 düşüş olması yönündeydi. Çin Amerika’dan sonra dünyanın en büyük ikinci ekonomisi konumunda. Nitekim bu iki dünya devi arasında da sıklıkla güç savaşına tanıklık ediyoruz. Son iki yıl içerisinde özellikle teknoloji firmaları üzerinden süren çok ciddi bir ticaret çekişmesi yaşanmıştı.
Ocak ayında yapılan anlaşma ile sular durulsa da pandeminin çıkması ve Hong Kong için Çin’in onayladığı ulusal güvenlik yasası tansiyonun yeniden yükselmesine sebep oldu. Her ne kadar ortam epey gergin olsa da yeni bir ticaret savaşının çıkmayacağını düşünen ekonomistler mevcut.
Çin’de tüketici fiyatlarındaki düşüş ve üretici fiyat deflasyonundaki derinleşme talep zayıflığının devam ettiğini gösteriyor. Hükümet pandeminin ekonomide yarattığı hasarı telafi etmek için tüketimi ve ihracatı artırmaya odaklı çalışmalar yapsa da, henüz tam olarak meyveleri alınmamış gibi görünüyor.
Australia & New Zealand Banking Group baş ekonomisti Raymond Yeung, Çin’in üretim açığının negatif kalmaya devam ettiğini ve üretici fiyatlarının pozitife dönmesinin zaman alacağını söyledi.
Singapur’daki OCBC Bankası’nın Çin ekonomistlerinden Tommy Xie de benzer bir yorumda bulundu. Üretici fiyat endeksindeki negatif seyrin önümüzdeki dönem de bu şekilde devam edeceğini dile getirdi.