
Çin’in bu yılın Kasım ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verileri Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) tarafından Salı günü bildirildi. Açıklanan verilere göre ülkede Kasım TÜFE’si 2018 yılının aynı dönemine kıyasla %4,5 artarken, bu artış 2012 yılından bu yana kaydedilenlerin en hızlısı oldu. Ülkedeki enflasyonun son 7 yılın en yükseğine çıkmasında domuz eti fiyatları destekleyici oldu.
Analistlerin beklentileri TÜFE’nin Kasım’da %4,4 artacağını söylüyordu. NBS verileri söz konusu ayda Çin’de üretici fiyat endeksinin ise son birkaç aydır içinde bulunduğu düşüş eğilimini devam ettirdiğini gösterdi. Böylelikle Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) ülke ekonomisine destek verme çabaları güçleşti.
Çin’de Ekim TÜFE’si yıllık bazda %3,8 artış kaydederek 2012 yılının Ocak ayından bu yana en yüksek hızda yükselmişti ve analistlerin %3,3’lük beklentilerini geride bırakmıştı.Ülkede domuz eti fiyatlarındaki artış, en son Eylül’deki %69,3’lük zammın ardından en yüksek seviyelerine tırmanmıştı. Afrika domuz ateşi salgınından kaynaklı yıllık bazda %110 yükselen fiyatlar Çin’in tüketici fiyatlarındaki artışı tetikleyen en önemli durum oldu. Domuz eti fiyatlarının Çin enflasyonu içindeki payı %2,64 puan olarak ölçüldü.
Çin’in çekirdek enflasyonu ülkedeki gıda ve enerji fiyatlarındaki volatiliteden diğer verilere göre daha az etkilendi.Kasım’da %1,4 seviyesinde kaydedilen çekirdek enflasyonun bu oranda baskılanması iç talepteki zayıflığın bir çeşit kanıtı olarak öne çıkıyor. Ülkede Kasım ayındaki domuz eti fiyatları, Ekim’de %20,1 artış görülen fiyatlara kıyasla %3,8 yükseldi.
ING Bank tarafından yayımlanan rapora göre, domuz eti ithalatının öncekine kıyasla artması ve domuz eti fiyatlarının tırmanmasına neden olan Afrika ateşli salgının azalması Çin’de ürün tedariği kıtlığını azaltan etkenler olarak belirlendi.
Öte yandan ülkede gıda dışı fiyatlar Kasım’da 2018 yılının aynı dönemine kıyasla yalnızca %1,0’lık artış kaydetti. Bu yılın 11. ayındaki TÜFE, bir önceki ay olan Ekin’e kıyasla ise %0,4 yükseldi.