
Pandeminin çıkış noktası ve salgından iyileşmeye başlayan ilk ülke olmasıyla dikkat çeken Çin, bugün açıkladığı verilerde ekonominin Temmuz ayında istikrarlı toparlanmayı sürdüğünü bildirdi.
Haziran’da da PMI verilerinin iyileşmenin devam ettiğini gösterdiğini söyleyen Çin Ulusal İstatistik Bürosu, Temmuz’da Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi’nin güçlü liderliğinde tüm bölgeler ve departmanların, hem salgın önleme ve kontrol hem de ekonomik ve sosyal kalkınmayı ilerletme çabalarını koordine ettiğini bildirdi.
Üretim ve arz toparlanmaya devam ederken pazar talepleri yavaş yavaş arttı, istihdam ve fiyatlar genel olarak istikrarlı kaldı, yeni itici güçler büyüyüp gelişti ve pazar güveni artırıldı.
NBS’nin raporuna göre ulusal ekonomi istikrarlı bir toparlanma eğilimini sürdürdü.Industrial engine powered China’s disjointed economic recovery in July, but retail slump persists https://t.co/f2EJ78c1cr
— SCMP News (@SCMPNews) August 14, 2020
Bu göre sanayi üretimi istikrarlı bir şekilde büyürken ekipman imalatı ve yüksek teknoloji imalatı hızlı büyümeye tanıklık etti. Hizmet üretiminin iyileştirilmesi modern hizmet sektörlerinin iyi büyümesiyle hızlandı. Pazar satışları artışını sürdürürken aylık perakende mal satışlarının yıllık büyüme oranı negatiften pozitife değişti.
Sabit varlık yatırımlarındaki düşüş azalmaya devam etti ve yüksek teknoloji sanayilerine ve sosyal sektörlere yatırım hızla arttı. Mal ithalatı ve ihracatı hızla büyürken istihdam genel olarak istikrarlı kaldı. Tüketici fiyatlarındaki büyüme temelde istikrarlı oldu ve endüstriyel ürünlerde üretici fiyatlarındaki düşüş daraldı.
Çin ekonomisi 2020’nin ikinci yarısında toparlanmaya devam etse de büyüme hızı analistlerin beklediğinden daha yavaş gerçekleşti.
Perakende satışlar geçen ayki fikir birliğinin altında kalırken bir yıl önceye kıyasla yüzde 1,1 küçüldü. Perakende satışları Haziran’da yüzde 1,8 ve Mayıs’ta yüzde 2,8 oranında düşmüştü. Sanayi üretimi de Temmuz’da bir yıl önceye kıyasla yüzde 4,8 artarken analistler yüzde 5,1 artış olmasını bekliyorlardı.
Daralma, ekonominin sanayi ve tüketim motorları arasındaki ısrarlı uçurumu sürdürdü. Analistler de hükümet hanehalklarının paralarını harcamaları için mücadele ederken, Çin’deki arzın talebi geride bıraktığı konusunda sürekli olarak uyarılarda bulunmuşlardı.
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde üretim ve madencilik çıktısının bir ölçüsü olan sanayi üretimi ise ilk çeyrekteki daralmanın ardından dört aylık büyüme serisini sürdürdü.
Artış beklentilerin altında gelse de yine de Çin’in sanayi motorunun koronavirüs kapanmasından dolayı ekonominin diğer bölümlerinden önce iyileştiği gerçeğini ortaya koydu. Sanayi üretimi içinde imalat çıktısı yıllık bazda yüzde 6,0 artarken, madencilik yüzde 2,6 küçüldü.
Sabit varlık yatırımı 2020’nin ilk yedi ayında yüzde 1,6 düştü. Ancak yılın ilk altı ayındaki yüzde 3.1’lik düşüş ve ilk beş aydaki yüzde 6,3 düşüşten iyi gelerek büyümeye yaklaştı. Aylık bazda, bir önceki yıla kıyasla sabit varlık yatırımı yüzde 4,8 arttı. Resmi olarak araştırılan işsizlik oranı Temmuz ayındaki gibi yüzde 5,7 oldu.