
Çin’in koronavirüs salgınından kurtulup ekonomisinin toparlanmaya başladığını ve umut vaat ettiğini düşünüyorsanız yanılabilirsiniz. Çünkü China Beige Book isimli anket, parlak bir nokta gibi görünse de ekonomideki belirsizlik kendini güçlü bir şekilde koruyor.
China Beige Book tarafından bugün yayımlanan anket, Çin’in koronavirüs salgınının şokundan tam olarak kurtulmadığını gösterdi.
Üçüncü taraf firma tarafından yapılan ankete katılan yöneticilerin kabaca üçte ikis;i satışların, kârlılığın ve işe almanın en az üç aya kadar 2019 seviyelerine dönmesini beklemediklerini söyledi. Anket, son üç aylık ticari faaliyet anketinde 12 Kasım ile 11 Aralık arasında 3300’den fazla röportaj gerçekleştirdi.
China Beige Book’un sunduğu ılımlı görünüm, pandeminin bu yıl büyümesi beklenen dünyadaki tek ekonomi olan Çin için genel olarak iyimser tahminlerle tezat oluşturuyor. Son haftalarda hükümet yorumları da genel ekonomik büyüme ile ilgili endişelerin sinyalini vermişti. Ekonomistler, Çin’in GSYİH’sinin bu yıl muhtemelen %2 civarında artacağını tahmin etse de tüketiciler şimdiye kadar geçen yıla göre daha az harcadı. Çünkü çoğu kişi gelecekteki gelir konusunda belirsizliğe sahip.
Anket, dördüncü çeyrekte önceki çeyreğe kıyasla lüks mallar, gıda ve giyim satışlarında keskin düşüşler öngördü. Raporda konuyla ilgili, “Bu alt sektörlerdeki firmalar, daralan marjların yanı sıra zayıf satış hacimleri ve işe alım büyümesi kaydetti,” ifadelerine yer verildi.
Beige Book otomobil, mobilya ve ev aletleri satışlarının daha iyi performans göstererek, lüks sektörüyle tezat oluşturduğuna dikkat çekti.
Bunun daha zengin evlerin yüksek fiyatlı ürünlere harcama yaparak genel tüketimi artırabileceğini belirten anket, alacaklıların perakende işleriyle daha çok ilgilendiklerini gösterdi. Rapora göre; çoğu sektörde kredi reddi oranı %10 – 20 arasında oldukça sabit kalırken, perakende sektöründe dördüncü çeyrekte %38’e yükseldi.
İç talep, Pekin’in önümüzdeki yıllarda sürdürülebilir ekonomik büyüme planının önemli bir parçası. Çin özellikle ABD gibi büyük ticaret ortaklarıyla artan gerilimin ortasında, ihracattan ziyade büyümesi için kendi tüketicilerine daha fazla güvenmeye çalışıyor. Anket hizmet sektörünü de ele alırken, dördüncü çeyrekteki kazançların tüketiciler tarafından değil, telekom, nakliye ve finansal hizmetler gibi iş ihtiyaçlarını karşılayan endüstriler tarafından yönlendirildiğini ortaya koydu.
Rapora göre; zincir restoranlar o kadar fazla büyüme görmezken, seyahatte büyüme görülmedi. Konaklama sektöründe ise en düşük gelirler kaydedildi. China Beige Book, ihracattaki artışla karşılaştırıldığında ithalatının ilk çeyrekte yaşanan şokun ardından ilk toparlanmadan bu yana durduğunu da gösterdi.
Ülke salgını kontrol altına alıp, ikinci çeyrekte genel büyümeye geri döndü. Bundan sonra Çin pazarı dünya çapındaki şirketler için parlak bir nokta olmaya devam etti. Ancak son iki hafta içinde başkent Pekin’de olmak üzere yeniden ortaya çıkan vakalar ve dünyanın diğer ülkelerinde de görülen artış, pandeminin Çinli yetkililer ve işletmeler için bir belirsizlik olduğu anlamına geldiğinden bahsedildi.