
Çin büyümesi yavaşlarken bile gelişen ekonomiler arasında güçlü bir performans sergilemeye devam etse de araştırma firması Capital Economics’e göre bu durum sona ermeye doğru ilerliyordu. Öyle ki Capital’in Baş Asya Ekonomisti Mark Williams’ın tahminine göre Çin’deki büyüme önümüzdeki 10 yıl içinde yüzde 2’ye düşebilirdi.
Salı günü Singapur’daki Capital Economics’in yıllık konferansında konuşan Williams; “Çin’in gelişen piyasa olarak daha üstün olma süresi sona eriyor” diyerek tahmini yüzde 2’lik büyümenin önümüzdeki 10 yıl için Uluslararası Para Fonu’nun yüzde 5 ila 6’lık beklentisine kıyasla çok uzak olduğunu aktardı.
Konferanstaki konuşmacılar da dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki demografiyi değişikliğinin yanı sıra bir dizi riske de işaret etti.Buna borç problemi, iş gücünün azalması ve gittikçe daha zayıf bir verimlilik itici gücü dahildi. Söz konusu tahminler, Çin Başbakanı Li Keqiang’ın daha büyük riskler konusunda uyararak ekonomik büyüme hedefini açıkladığı Ulusal Halk Kongresi’nde 2019 için hedefi yüzde 6.0 ila 6.5 olarak belirlemesinin ardından geldi. Li yıllık meclis toplantısında ayrıca; “zorlu bir mücadeleye tamamen hazırlıklı olmalıyız” ifadelerini kullanmıştı. Bu noktada Capital Economics’in kıdemli Çin ekonomisti Julian Evans-Pritchard, hükümetin aksine Çin’in borç sorununun ortadan kalkmayacağını, asıl endişenin şirket borcu ve hane halkı borcu olduğunu dile getirdi.
Ancak şimdiye dek sonuçların pek iç açıcı olmadığını da ekledi. Ekonomist, verilerin ayrıca devlet firmalarının sermaye harcamalarının birkaç yıl öncesine göre şimdi daha yüksek olduğunu da belirtti. “Çin ekonomisinin yavaşlamaya devam etmesi nedeniyle mevcut borç yığınına hizmet etmek daha zor olacak” diyen Evans-Pritchard, asıl riskin arazi satın alma çılgınlığını finanse etmek için en çok borç alanlar olan gayri menkul geliştiricilerinden kaynaklandığını söyledi.
Williams borç sorununun dışında ülke ekonomisinin hızlı büyüme motorlarının da azaldığını dile getirdi. 1970’lerde tanıtılan “tek çocuk politikası”nın etkisiyle azalan iş gücüne ve verimlilik faktörlerinin zayıflamasına işaret eden Williams, Ocak’taki Capital Economics raporunda azalan iş gücünün 2030’a kadar GSYİH büyümesinde yüzde 0.5’lik bir düşüşe neden olabileceğinin söylendiğini hatırlattı.
Çin’in şu anda yılda yüzde 0.2 oranında düşen çalışma nüfusuna da dikkat çeken araştırma firması, 2018’de Çin’de yalnızca 15 milyon bebek doğduğunu rakamın bir önceki yıla göre yüzde 12 düşüşü temsil ettiğini vurguladı. 2015’te Çin çiftlerin iki çocuğu olmasına izin vermeye başlasa da Williams’a göre Çin’in temel engeli daha zayıf verimlilik artışından kaynaklanacaktı. “Daha fazla yatırım yaparak ve inşa ederek yapamıyorsanız, verimliliği artırmanın tek yolu, işçilerin verimliliğini artırmaktır. Bu şirketinizin teknolojik sınırlara daha yakın olmasını istediğiniz anlamına gelmektedir.” ifadeleriyle de sonuçlandırdı.