
Nisan-Haziran döneminde beklentiyi aşarak yüzde 3,2 büyüyen Çin ekonomisi için gelen yeni yorumda aşırı iyimserlik dikkat çekti.
Güney Koreli ekonomi uzmanı Jeon Byeong-seo, Çin’in COVID-19 pandemisini en hızlı şekilde aşarak bu yıl pozitif gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) büyümesi kaydedeceğini söyledi.
Xinhua ile yaptığı röportajda Çin Ekonomik ve Finansal Araştırmalar Enstitüsü Direktörü Jeon Byeong-seo, ülkenin ikinci çeyrek GSYİH büyümesinin yüzde 3,2 olduğunu hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:
“Çin ekonomisi normalleşirse ve GSYİH üçüncü ve dördüncü çeyreklerde yüzde 6 ila 7 arasında yükselirse, Çin’in yıllık GSYİH büyüme oranı bu yıl yüzde 2,6-3,0 aralığında olacak.”
Çin GSYİH’sinin bu yıl büyümesinin beklendiğinin üzerini çizen Jeon, “COVID-19 salgını ile nasıl başa çıkılacağı, imalat fabrikalarının ve üretimin normalleşmesi ile yakından bağlantılı olduğu için önemli olacaktır” dedi.
Ayrıca Çin’in Covid-19 pandemi durumunu stabilize eden ilk ülke olduğunu vurgulayarak, ülkenin ekonomisini hızla toparlamasının şaşırtıcı olmayacağını dile getirdi. Jeon ayrıca birçok ülkenin kilitlendiği ve sınır ötesi ticaretin zorlaştığı pandemi dönemlerinde Çin’in hızlı mali ve parasal teşvik paketleri duyurmasının çok önemli olduğunu aktardı.
Çin’in daha önce hiç görülmemiş uyarıcı önlemlerinin şimdiye kadar etkili olduğunu ve bu yılın ikinci yarısında daha büyük bir etkiye sahip olacağının tahmin edildiğini savundu.
“ABD ve Avrupa’nın 2020’de GSYİH’de negatif büyüme görmesi bekleniyor. Çin’in dünya GSYİH’sine katkısı son yıllarda en yüksek seviyeye ulaştı ve daha da yükselmesi bekleniyor. Küresel ekonominin bu yıl daralması beklenirken, Çin’in ekonomik büyümesi dünya ekonomisi için büyük önem taşıyor.” dedi.
GSYİH büyümesi Çin’e büyük ölçüde bağımlı olan Güney Kore ekonomisi içinse 2020’deki Çin ekonomik büyüme oranının Güney Kore’nin GSYİH’si üzerinde önemli ölçüde doğrudan etkisi olacağını öngördü.
Ülkenin Maliye Bakanı da resesyona işaret eden verilerin ardından Çin tarzı toparlanma mümkün demişti. Bununla birlikte uzman, endişenin dünyada ikinci bir Covid salgını üzerine yoğunlaşmaya devam ettiğini hatırlattı. Çin’in üretimi normalleşse bile ikinci bir dalga geldiğinde Çin’e hammadde sağlayan ülkelerin üretimi durdurmasıyla üretimde aksamalar yaşanabileceği konusunda uyardı.