
Kripto para piyasasında karmaşa devam ediyor ve nasıl bir geleceğe sahip olacağı konusunda belirsizlik sürüyor. Çin’in devlet planlamasıcı, bitcoin madenciliğini yasaklamak istediğini açıklarken, endüstriyel faaliyetlerin taslak listesine göre; kripto para birimi sektöründe artan bir devlet baskısı işareti bırakmayı hedefliyor.
Çin bitcoin ve diğer kripto para birimleri için tasarlanan bilgisayar donanımı için dünyanın en büyük pazarı konumunda.Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NDRC) tarafından Pazartesi günü yapılan açıklamada; teşvik etmek, sınırlandırmak veya ortadan kaldırmak istediği gözden geçirilmiş bir sektörler listesi hakkında kamuoyu görüşlerini aradığını söyledi. Liste ilk kez 2011 yılında yayımlanmıştı.
Gözden geçirilmiş bir liste taslağı, NDRC’nin ilgili yasalara ve yönetmeliklere uymadıkları, güvenli olmadığı, kaynaklı boşa harcadığı veya çevreyi kirlettiği için 450’den fazla etkinliğe bitcoin dahil olmak üzere kripto para birimi madenciliğini de ekledi.
Belgede, bitcoin madenciliğinin nasıl ortadan kaldırılacağına dair bir hedef tarih veya plan belirtilmedi.Bunun anlamı ise bu tür faaliyetlerin derhal kaldırılması gerektiği olarak biliniyor. Kamuoyunun taslak hakkında yorum yapması da 7 Mayıs’a kadar sürecek. Devlete ait gazete olan Securities Times’ın yaptığı açıklamada, taslak listesinin “ülkenin sanayi politikasının kripto para birimi endüstrisine yönelik tutumunu açıkça yansıttığı” ifadeleri kullanıldı.
Geçen hafta 2017 yılının en yüksek seviyesinden bu yana en iyi günlerini yaşayan bitcoin yüzde 20 artış gösterirken, analist ve yatırımcılar dalgalanma karşısında yaşadıkları şaşkınlığı dile getirmişlerdi. Bugün ise bitcoin, yüzde 1,37 oranında artıda 5214,9 dolardan işlem görüyor.
Kripto sektörü, Çin’de regülatörlerin ICO’ları yasaklamaya ve yerel kripto para borsalarını kapatmaya başladığı 2017’den beri yoğun bir inceleme altında bulunuyor.Çin aynı zamanda dünyanın en büyüklerinden bazıları olan birçok firmayı başka yerlerde üsler bulmaya zorlayan kripto para birimi madenciliğini de sınırlamaya başladı. Çinli şirketler de en büyük bitcoin madencilik ekipmanları üreticileri arasında yer alıyor ve geçen yıl 3 milyar dolar kazanmayı hedefleyen Hong Kong’da halka açık bir şekilde işlem görüyorlar.
Bununla birlikte dünyanın en büyük iki bitcoin madencilik ekipmanı üreticisi olan Bitmain Technologies ve Canaan Inc, halka arz süreçlerini erteliyorlar. Anlaşmalara aşina olan insanlar, Hong Kong düzenleyicilerinin şirketlerin iş modelleri ve umutları hakkında birçok sorusu olduğunu dile getiriyorlar.
Canaan geçen yıl verdiği açıklamaya göre; Çin’deki kripto para madenciliği için blockchain donanım satışları 2017 yılında 8,7 milyar yuan düzeyinde gerçekleşti. Bu oran, küresel satışların yüzde 45’ine denk geliyor. Beklentiler ise Çin’deki satışların 2020 yılına kadar 35,6 milyar yuana yükseleceği yönünde.