
ABD-Çin arasında bir anlaşmanın Cuma gününe kadar yapılabileceği yönündeki haberler tüm dünyada iyi bir şekilde karşılanırken iki ülkenin ilişkileri Trump’ın Çin malları için tarife tehdidiyle sert bir darbe aldı. Çin Başbakan Yardımcısı Liu He’nin heyetiyle birlikte bu hafta Washington’da yapılacak müzakerelere katılmaktan vazgeçmemesine rağmen dünyanın en büyük ekonomileri arasındaki son gelişme küresel büyüme görünümüyle ilgili endişeleri yeniden gündeme getirdi.
Ne var ki Pekin merkezli düşünce kuruluşu Çin ve Küreselleşme Merkezi, Trump’ın tarife artırımı da dahil ABD ticaret savaşının yarattığı rüzgarlar etrafında hala manevra alanına sahip olduğunu savundu.
Çin ve Küreselleşme Merkezi’nden Victor Gao, “ticaret savaşının Çin ekonomisi üzerinde gerçekten olumsuz bir etkisi var ve bu inkar edilemez” dedi.Ancak bu etkinin ne kadar olduğunun ve Çin’in bir bütün olarak bu etkinin üstesinden gelmenin yollarını bulup bulamayacağının, başka bir şey olduğunun da üzerini çizdi. “Çin hala yüzde 6 ila yüzde 6.5 arasında gayri safi yurt içi hasıla büyümesinin etkisini yaşıyor ki bu ABD’nin GSYH büyümesinin iki katından daha fazla” diyen Victor Gao, bununla birlikte yakın zamanda bir anlaşma yapmanın daha sonra anlaşma yapmaya kıyasla Pekin’in ve Washington’un lehine olacağını söyledi.
Tüm bunların yanında düşünce kuruluşu her iki hükümetin de gerçekten sakinleşmesi gerektiğini söyleyerek devam etmekte olan müzakerelerde kar pay almak için blöf yapmanın mümkün olmadığını kaydetti. “Çin’in ABD ile bir anlaşmaya ihtiyacı var ve bence ABD’nin de Çin ile bir anlaşmaya ihtiyacı var. Belirsizlik, tahmin edilemezlik ve daha fazla kargaşanın oluşma olasılığı her iki ülke için de öldürücü darbe olacaktır.” ifadeleriyle de süper güçlere uyarı niteliğinde mesaj gönderdi.