
Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Gao Feng, ABD’nin inatla kendi yolunda ilerlemesi durumunda Pekin’in karşı önlemler almaktan başka seçeneğinin kalmayacağını söyledi.
Çin’in ABD’nin getirdiği tarifelere nasıl yanıt vereceği konusundaki belirsizlik hala devam ederken Ticaret Bakanlığı Sözcüsü, karşı önlemler açıklamalarıyla gündeme geldi.
ABD’nin yanlış eylemlerini değiştirmesi gerektiğini dile getiren Feng, söz konusu karşı önlemlerin neler içerebileceği konusunda ise ayrıntılı bir açıklama yapmadı.Bununla birlikte ticaret müzakerelerinde adalet ihtiyacının üzerini çizdi. ABD’nin son girişimlerinin sadece iki ülkeye değil, dünya ekonomisine zarar vereceği uyarısını yapan Feng, Washington’u orta noktada buluşmaya çağırdı. Yeni ABD tarifelerinin “ekonomik ve ticari sürtünmenin artmasına yol açacağını” söyleyen Feng; “ABD ve Çin’in birbirleriyle yarı yolda buluşup çözüm bulabileceklerini umuyoruz” diyerek yapıcı konuştu.
Gao ayrıca Pekin’in şirketlerin operasyonlarına engel koyabilecek bir planlanmış “güvenilmez varlıklar” kara listesinin üzerinde çalıştığını belirterek Amerikan şirketlere yaptırım getirilebileceğini vurguladı. Zaten Çin söz konusu listeden, ABD’nin telekomünikasyon devi Huawei’i yaptırım listesine eklemesinin ardından bahsetmişti.
Ticaret görüşmeleri sırasında Washington’un Hong Kong sorununu Çin karşısına getirip getirmediği sorulduğunda Gao, Trump’ın Hong Kong’un Çin’in bir parçası olduğu ve ABD’ye müdahale etmesi gerekmediği konusundaki önceki sözlerine işaret etti.
“Umarım ABD tarafı sözlerine sadık kalabilir” ifadelerini de ekledi. Trump geçtiğimiz hafta sonu yaptığı bir açıklamada, Hong Kong meselesinin hızlı ve insani bir şekilde çözülebileceğini dile getirmiş ve Başkan Xi Jinping’in iyi bir insan olduğunu söyleyerek onun isterse bu krizi uygun bir şekilde çözebileceğini belirtmişti. Çin’e bir ticaret anlaşması için Hong Kong’la insanca ilgilenmesi gerektiği önerisi de dikkat çekmişti.