
Çin’in önceki Maliye Bakan Yardımcısı Zhu Guangyao, ABD ile Çin’in ticaret anlaşması için ciddi iletişime geri dönmeleri gerektiğini söyleyerek dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
“Çin ve ABD’nin karşılıklı saygı ve birbirine eşit muameleyle karşılıklı yarar ile bir anlaşmaya varabileceklerini umuyoruz” diyen eski Pekin yetkilisi, küresel ekonomilerin çok yakından entegre olduklarını vurguladı.
Çinli yetkililerin Cuma günü Washington’dan planlanmış çiftçi ziyaretlerini yapmadan ayrılmaları üzerine konuşan Zhu, anlaşmanın sadece ABD-Çin için değil dünya için de önemli olduğunu belirtti.Gerçi Çinli yetkililerinin planlanmış çifti ziyaretini iptal etmesine ilişkin olarak Çin devlet medyası, iptalin ticari görüşmelerle bir ilgisinin bulunmadığını yazmış, Ticaret Bakanlığı ise görüşmeleri yapıcı ifadesiyle tanımlamıştı. Küresel piyasalar da uzun süredir devam eden ABD-Çin anlaşmazlığıyla ilgili endişelenmeye devam ediyor. Önde gelen kurumlar da tarifelerin ekonomiye etkileri hakkında uyarılar yapıyor.
OECD tahminlerine göre büyümenin bu yıl, 2018’deki yüzde 3.6’dan yüzde 2.9’a gerileyeceği söylenmişti. Zhu da kurumun tahminine işaret ederek; “bu çok tehlikeli bir sinyal” dedi ve şöyle devam etti: “Uluslararası Para Fonu gelecek ay küresel ekonomik büyümeyi düşürürse, bu küresel ekonomi için büyük bir tehdit olacak ve barış ve kalkınmaya doğrudan bir etki olacak. Öyleyse bu Çin ve ABD için karşılıklı saygı ve karşılıklı yarar temelli ciddi iletişime geri dönme zamanı.”
Eylül ayının başlarında, Çin Başbakanı Li Keqiang, Çin ekonomisinin yüzde 6 ya da daha fazla bir oranda büyümesinin çok zor olacağını söylemişti. Zaten Çin’in ikinci çeyrek GSYİH büyümesi de 30 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 6.2 ile büyümüştü. Zhu burada şöyle konuştu: “Yüzde 6.2’lik rakam, dünyadaki büyük ekonomiler arasında hala en yüksek büyüme rakamı, 6.2 şu anda kolay değil çünkü Çin’deki her bir yüzde 1’lik büyüme, 2 milyondan fazla insanın istihdamına bağlı.”