
Pazartesi günü GSYİH verilerini açıklayacak Çin’e ilişkin tahminler dikkat çekti. Analistler, Çin’in gelecek haftaki yeni ekonomik verilerinin, Covid salgınının getirdiği zorluklara rağmen 2020’de büyüyen birkaç ekonomiden biri olduğunu muhtemelen doğrulayacağı yönünde görüş bildirdi.
Çin, dördüncü çeyrek gayri safi yurtiçi hasılayı içeren ve Çin’in ekonomik sağlığının bir göstergesi olarak takip edilen resmi verileri Pazartesi günü yayımlayacak ancak daha önce olduğu gibi bu kez de dışarıdan uzmanlar raporların doğruluğu konusunda şüphe bildirdiler.
Sonuçta Çin ekonomisi, ülkenin Covid-19’u kontrol altına almak için kilitlendiği 2020’nin ilk çeyreğinde yıllık bazda %6,8’lik bir düşüş bildirmesinden bu yana büyük ölçüde toparlandı.
Beklentilere gelindiğinde ise Reuters tarafından anket yapılan ekonomistler, geçen yılın son aylarında Çin’deki toparlanmanın hızlanacağını tahmin ettiler. Dördüncü çeyrekte GSYİH’de yıldan yıla ortalama %6,1’lik bir artışa işaret ettiler ki bu önceki çeyrekteki %4,9’luk büyümeden daha iyi.
CNBC’nin haberine göre Nomura dördüncü çeyrekte yıllık bazda %5,7 ve 2020’de yıllık %2,1 GSYİH büyümesi öngördü. Japon bankası Nomura’nın baş Çin ekonomisti Ting Lu, daha güçlü ihracat ve perakende satışlarda istikrarlı bir toparlanmanın, Çin’in büyüme toparlanmasını 2020’nin son üç ayına kadar uzatmasına yardımcı olduğunu söyledi.
Nomura ekonomisti notunda şu ifadeleri kullandı:Dördüncü çeyrekte yıllık bazda %5,5 GSYİH büyümesi bekleyen ING ise Çin ekonomisine yönelik tahmininin olumlu yönde sürprizle karşılaşabileceğini söyledi.
Gerekçe olarak ihracata dayalı toparlanmanın daha fazla ivme kazanmasını gösteren ING, Çin ihracatındaki büyümenin üçüncü çeyrekteki %8,9’dan dördüncü çeyrekte yıllık bazda neredeyse iki katına çıkarak %17’ye ulaştığını kaydetti. Banka bir notta; “Bu, yenilenen virüs tehdidi nedeniyle iç talepteki olası herhangi bir yumuşamaya ağır basmalıdır” dedi.
Barclays ise dördüncü çeyrekte yıllık bazda %6,5 ve 2020’de yıllık %2,3 GSYİH büyümesine işaret etti. İngiliz bankası Barclays’ın baş Çin ekonomisti Jian Chang, Çin ekonomisindeki ana gecikmeler olan hizmetler ve tüketimin, geçen yılın dördüncü çeyreğinde hız kazandığını aktardı.
Bunun, geçen yılın ikinci ve üçüncü çeyreklerinde Çin’in “güçlü ekonomik toparlanmasına” güç veren ihracat ve yatırımlarda sürdürülebilir gücü artıracağını ekledi.
Dördüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 6,3 ve 2020’de yıllık yüzde 2,3 GSYİH büyümesi öngören Natixis, çeşitli göstergelerin Çin’in salgının neden olduğu ekonomik zararı kontrol altına alma başarısına işaret ettiğini söyledi.
“Çin’in Covid-19’u sürekli incelemeyle dondurucu kışı geçirmesi muhtemel olduğundan, ekonomisinin gelişmesi ve mevcut ivmeyi 2021’de daha sağlam bir ekonomik toparlanmaya doğru genişletmesi kaçınılmaz” ifadelerini kullanan Barclays, ekonomik performansın dış ortamdan etkileneceğini de belirtti.
Bunun, yalnızca etkili aşıların ve bunların yaygınlaştırılmasının sağladığı küresel iyileşmeye değil, aynı zamanda belirsiz ABD-Çin ilişkisinin evrimine de bağlı olacağını vurguladı.
Öte yandan SCMP, ekonomi koronavirüsten iyileşmeyi onaylamaya hazırken yeni vakaların görünümü bulutlandırdığını yazdı. Çin’in Pazartesi günü 2020 için pozitif büyüme bildiren dünyanın ilk büyük ekonomisi olduğunu doğrulaması beklense de hala zorlu bir yolla karşı karşıya olduğu konusunda uyardı.
Bu ay kuzey Çin’in büyük kesimlerinde koronavirüs vakalarının yeniden canlanmasının etkisi ve yeni ABD hükümetinin politikalarına ilişkin belirsiz görünümün, ekonomik görünümün belirsiz kaldığını gösterdiğini bildirdi.