
Yeni tip koronavirüs nedeniyle dünya genelinde hayatını kaybedenlerin sayısı 14 bini aştı. Salgının sıfır noktası olan Çin’in Wuhan kentinde ölüm oranının %1,4 olduğu bildirildi. Yapılan araştırmada 60 yaş üstünde ölüm oranının %2,6, 30-59 arasında %0,5 ve 30 yaş altında %0,3 olduğu bildirildi.
Salgın ülkemizde de 10 Mart itibarıyla başlamış durumda. Ekonomistler bu durumun Türkiye gibi gelişen ülke piyasalarına daha çok zarar vereceğini belirtiyor.
Yatırımcıların dolar cinsinden borçlanıp gelişen piyasa paralarına yatırım yaptığı carry trade işlemlerindeki zarar boyutunun ise 20 yılın en yükseğine çıktığı ifade edildi.
Carry trade işlemlerinin getirileri 2020’nin başından bu yana %13 düşüş gösterdi.Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings Asya Pasifik bölgesinde Kovid-19 salgınının yarattığı ekonomik kayıpların 620 milyar dolara yükseldiğini açıkladı.
Bu doğrultuda carry trade işlemlerinde kayıplar da artarken, koronavirüsün dünyanın rezerv parasına yönelik güçlü talebi artırmasının etkisiyle 20 yıla yakın bir zamandır ilk kez bu kadar büyük oranda düşüş gösterdi.
Tokyo’da Mizuho Securities Co. baş döviz stratejisti Masafumi Yamamoto, yatırımcıları carry trade konusunda uyardı.Söz konusu işlemlerdeki zararların son yirmi yılın zirvesine yaklaştığını belirten Yamamato, “Carry trade oyunu oynamanın zamanı değil. Carry trade işlemlerinin başarılı olmasının anahtarı volatilitenin düşük olmasıdır. Dünya değişti ve carry trade işlemlerinin canlanmasını beklemek zor.” şeklinde açıklamada bulundu.
Türk lirası, Güney Afrika randı ve Meksika pesosu gibi paralardaki kayıplar hızla artarken, diğer gelişen ülke para birimlerinde de benzer durumlar izleniyor. Endonezya Rupisi ise dolar karşısında %16 ile en fazla değer kaybeden gelişen ülke parası oldu. Ekonomistler salgının sürmesi ve fonlarda tahmin edilenden daha fazla zarar olması sebebiyle ABD dolarına talebin giderek arttığını söylüyor.