
2019 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla %0,1 ekonomik büyüme kaydeden Almanya’nın bu durumla birlikte resesyon tehlikesinden sıyrıldığı konuşulmuştu. Ülkedeki büyüme nihai tüketici harcamalarından destek bulmuştu.
Ülkenin merkez bankası Bundesbank, bu yıl ve gelecek yıla ilişkin büyüme tahminlerinde değişikliğe gittiğini açıkladı. Aşağı yönlü revizeye yönelen banka, Haziran ayında Alman ekonomisine ilişkin paylaştığı raporda 2019, 2020 ve 2021 yıllarındaki büyüme tahminlerini bildirmişti.
Son açıkladığı tahminlerine 2022 yılını da katan Bundesbank, oranlarını revize etti. 2019 yılı için takvim etkisinden arındırılmış Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyüme tahminini %0,6’dan %0,’5e indirdi.2020 yılı için büyüme tahminini ise Haziran’da belirlediği seviye olan %1,2’den %0,6’ya düşürdü. Banka, 2021 yılı için büyüme tahminini ise yukarı çekti. Haziran’da belirlediği seviye %1,3 iken bunu %1,4’e çıkardı. Bunun yanında Haziran’da herhangi bir tahmin yürütmediği 2022 ekonomisinin ise %1,4 oranında büyüyeceğini öngördü.
Bundesbank, büyüme tahminlerini aşağı çekmesine gerekçe olarak ülke istihdamındaki önemli gerilemeyi gösterdi. Bunun hane halkının reel harcanabilir gelirine baskı oluşturduğunu aktardı ve aşağı yönlü yüksek revizyona dikkat çekti.
Banka yayımladığı tahmin raporunda Almanya’nın ihracatının yavaşlamasının beklentiler dahilinde gerçekleştiği fakat 2020 yılında bir zayıflık öngörülmediği belirtildi. Ayrıca iç talepteki canlanmanın bundan öncekiler kadar dinamik olmayacağı ifadelerine yer verildi.
Almanya’nın ekonomik genişlemesinin destekleyici mali politikalardan ve gevşek tutumdan destek bulacağı belirtildi.Bundesbank, 2019 yılı için enflasyon beklentisini %1,4’te belirlemişti. Son yaptığı revizeyle birlikte bu tahmin oranını sabit tuttu. 2020 yılı için enflasyon beklentisini ise mevcut seviyesi %1,5’ten %1,3’e aşağı yönlü revize etti.
Öte yandan Alman ekonomisinin Euro Bölgesi’nin en güçlü ekonomisi olması; onun küresel ticaret savaşları, Alman otomotiv sektörünün yaşadığı bunalım dönemi ve Brexit konusundan etkilenmeyeceği anlamına gelmiyor.
2018 yılında %1,4 büyüme kaydeden ülke ekonomisi, hükümete ve Avrupa Birliği Komisyonu’na göre 2019 yılında %0,5 büyüme gösterecek.