
Devam eden Brexit belirsizliğine rağmen bazı uzmanların İngiltere varlıkları için iyimser olmaları dikkat çekti. Birçok piyasa uzmanı Cuma günü CNBC’de yayınlanan habere göre, sterlin ve İngiltere hisse senetlerinin özellikle de bankaların şaşırtıcı bir şekilde olumlu görünüm sunduklarını söyledi.
Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası faizleri sabit tutarken büyüme tahminini artırmış, bu hamlenin arkasında güçlü ilk çeyrek verilerinin olduğu bildirilmişti. Duyurusu izleyen basın toplantısında konuşan BOE Başkanı Mark Carney, gelecekteki oran artışlarına işaret ederek Brexit belirsizliğine rağmen biraz daha şahin duruşlu tavrıyla dikkat çekmişti.
HSBC Küresel Döviz Stratejisi Başkanı David Bloom, piyasadaki güvercin eğiliminin merkez bankalarından gelen şahin işaretleri fiyatlamayı reddettiği anlamına geldiğini söyledi.Ancak Brexit bir kenara bırakılırsa ve İngiltere’deki yatırım büyümesi yeniden hızlanacaksa, İngiltere Merkez Bankası’nın biraz daha şahin duruşa geçebileceğini de belirtti. “Aslında sterlin konusunda oldukça iyimseriz çünkü dolara karşı yükselmeye yetecek kadar alana sahip olduğunu düşünüyoruz” diyerek görüş bildirdi. Sterlin Perşembe günü 1.30 doların hafif üzerinde kapanış yaparken, HSBC’nin para birimi stratejisti ekibi fiyatın 2019 sonunda 1.37 dolara çıkacağını tahmin etti.
“Çok fazla belirsizlik var, çok fazla büyüme yok, faiz ortamı değişmiyor dolayısıyla bankalar faiz oranlarından bir yükseliş alamıyor ve piyasalar zorlu” diyen Keith Pogson, bununla birlikte Avrupa bankaları için gerçek olumlu tarafın onların itici gücünün maliyetten kaynaklanması olduğunu vurguladı.
Ayrıca bankacılık devlerinin rekabetçi kalabilmek için ihtiyaç duydukları teknolojik inovasyon maliyetini azaltma ihtimallerinden şöyle bahsetti: “Garip bir biçimde İngiltere şu anda daha iyi pazarlardan biri gibi görünüyor. Brexit bir yana, şube ağlarını ve diğer maliyet programlarını rasyonel hale getirme yeteneği aslında pek çok olumlu tarafı gösteriyor. Şimdiye kadar kazançlarını açıklayan İngiltere bankaları, genellikle maliyet tarafında oldukça olumlu itici güçler gösteriyor.”