Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Brexit Gündemi Tüm Verilerden Ağır Basarken Reaksiyon Gösteren Pariteler ve Altına Bakış

Birçok verinin de açıklandığı haftanın ikinci işlem gününde tüm finansallar Brexit gündemine odaklanmış bir görüntü oluştururken, süreç belirsizliği negatif baskı yaratıyor.
Brexit Gündemi Tüm Verilerden Ağır Basarken Reaksiyon Gösteren Pariteler ve Altına Bakış
Son Güncelleme: 
Yorum

ABD’de hükümetin kısmi olarak kapalılığının devam ediyor olması ve aynı zamanda sürecin tarihte görülen en son hükümet kapalılığına kıyasla rekor kırması ve global büyüme endişelerinin yarattığı baskıya rağmen sabahın erken saatlerinde Çin tarafından ekonomik büyümeyi destekleme mahiyetinde küçük işletme ve imalat sektörüne yönelik büyük vergi indirimlerinin açıklanması Asya seansının pozitif seyrine kaynak görüldü. 

Pazartesi günü Başkan Trump’ın Çin ve ABD müzakerelerinin sonucunda olumlu kararların açıklanmasına yakın olduklarına inandığı konusundaki açıklamaları ise doları destekleyen bir neden olarak ele alınıyor. Gelişmeler ışığında ABD10 yıllık devlet tahvillerindeki verim negatif etkilenirken, Çin kıymetleri olumlu reaksiyon gösterdi (Veriler sırası ile %2.688 ve %3.151). Avrupa tarafı ise İngiltere’nin seçimleri ile stresli bir gün içersinde. Yorumlar doğrultusunda Brexit sürecinin uzamama ihtimalleri konuşulurken finansalları baskılayan belirsizlik havası bölgeye negatif yansıyor. 

EUR/USD paritesi tarafında haftanın ikinci işlem günü trafik yoğun olabilir. Paritede yukarı yöndeki hareket 15 Ocak itibarıyla gevşedi ve değer kayıpları görülmeye başlandı. Dolar Endeksi’ndeki değerleme ve AB tarafının baskı altında kalması %0.39 gevşeme ile 1,1430 seviyesinde gerçekleşmekte. Momentumun henüz geri dönüş sinyali vermediği paritede aşağıda 1,1446 desteği kırıldı ve izlenen diğer destek olarak 1,1424 seviyesi öne çıkarken, 50 günlük hareketli ortalamadaki 1.1475 seviyesi yukarı yönde olası bir direnç olarak değerlendirilebilir. 

GBP Gündemin Baskısında Yataydan Negatif Sinyali Veriyor

Belirsiz Süreç Olumsuz Sonuçlanırsa GBP Baskısı AzalabilirGünün en önemli gelişmesi olarak küresel piyasalarca takip edilen İngiltere saati ile 19:00’da (TSİ ile 22:00) başlayacak ve İngiltere Parlamentosu’dan yapılacak olan Brexit oylaması bekleniyor. Piyasa beklentilerine göre sonucun ret olması yönünde izleniyor. Bloomberg’in oluşturduğu Brexit Barometresi olarak çalışan grafikte ise son günlerde de ayrılık ihtimallerinin zayıfladığı diğer dikkat çeken bir veri olarak değerlendiriliyor. 

Oylamanın ardından seyredilecek süreçte May’in istifa edip etmeyeceği, etmezse Hükümet’in bundan sonraki stratejisinin ne olacağı gündemdeki belirsizlik sürecini tetikleyen bilinmezler arasında yer alıyor. 29 Mart tarihinde Brexit sürecinin son gününde olası bir uzatma yönlü değişiklik, partiler arasında olası bir koalisyona gidilip anlaşmanın yeniden değerlendirilmesi, yeni bir referandum süreci, yeni bir seçim ve anlaşmasız bir Brexit seçenekleri gelişmelerin sonunda varılacak ihtimallar arasında değerlendiriliyor.

Gerçekleşecek oylama ile Brexit sürecinin planının reddedileceği ve Mart 29 tarihinin öteleneceği tarafında baskın gelen piyasa beklentisinde GBP/USD paritesi 3 günlük yükselişinin ardından bugün yataydan negatife bir geri çekilme göstererek, 1,2858 civarında işlem görmekte. Paritede olası 1,2920 ve 1,2980 seviyeleri direnç olarak öne çıkarken, aşağıda ise 1,2810 ve 1,2760 noktaları destek olarak değerlendirilebilir. GBP/USD’de 14 günlük çalıştırılan RSI indikatörü 46 seviyesinde nötr sinyal erirken 1.2856 noktasında bulunan 50 günlük hareketli ortalalanın üzerindeki gelişmeler durumun pek de olumsuz olmadığı yönünde okunabilir.

Çin’in Büyümeye Yönelik Politikaları JPY’ye Satış Getirmiş Olabilir

Çin Politikaları Bölgenin Güvenilir Liman Talebini Düşürüyor USD/JPY Çin tarafından gelen yavaşlayan ekonomiye karşı alınan önlemlerin ve vergi indirimlerinin devam edeceği haberi sonrasında JPY tarafında da da satış baskısı hakim oldu. Yen G10 para birimleri arasında dolara karşı en çok değer kaybeden para olarak gözlendi. Görülen o ki yen çıkışları bölgedeki güvenilir liman talebinde bir düşüş göstergesi olarak ele alındığında ılımlı bir yatırımcı psikolojisi elde edilmiş. Müzakere ve büyümeye yönelik politikalarla bu ılımlı psikolojilerin desteklenmesi halinde reel sektörde operasyonel faaliyetler ve finansallar tarafında primlenmelerin önü açılabilir.

USD/JPY’de gün %0.19’luk primlenme ile 108,39 seviyesinde işlem alırken, 14 günlük RSI indikatörü 47 seviyelerinde ve nötr bölgede dalgalanırken, yukarı yönlü hareketin devamı durumunda 108,86 ve 109 psikolojik sınırı takip edilecek önemli direnç noktaları olarak değerlendirilebilir. Aşağı yönde ise 108.38 seviyesinde bulunan 1 yıllık Fibonacci seviyesi ilk destek noktası kırılması durumunda 108,35 seviyesinde gözlenen 50 günlük hareketli ortalama olası bir destek olarak gözlenebilir.

Altın Yatayda Seyrederken Brexit’i İzliyor

Ons Altın İşlemleri Brexit GölgesindeDeğerli metal her ABD tarafından gelecek PPI ve imalat verilerini her ne kadar takip ediyor olsa da küresel piyasalar ve birçok paritede hakim olan Brexit gündemi eşliğinde işlem alıyor. ABD’de hükumetin kapalı olması nedeniyle CFTC verileri de 18 Aralık’tan beri açıklanmıyor ve yatırımcı eğilimi piyasalarda görülemiyor.

XAU/USD paritesinde bugün yataya yakın negatif ayrışma (%0.04) görülmekte ve işlemler 1.291,09 seviyesinde gerçekleşmekte. 1.287,55 seviyesi paritede yakından takip edilebilecek olası bir destek olarak görülürken, 14 günlük RSI indikatöründe 48 seviyesinde nötr bölgede ve 10 günlük hareketli ortalamasında bulunan 1.290 noktası önem arz etmekte.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu