
Brexit’in yılan hikayesine dönen sürecinde yarın yapılacak oylama merakla bekleniyor. İngiltere Başbakanı Theresa May, Brexit anlaşması oylamasında iki kere yenilgiye uğradıktan sonra, üçüncü oylama yapılacak ve kazanabilmesi için 317 oy alması gerekiyor. Kendi partisinin milletvekillerinin hepsinin oyuna ihtiyacı olan May, sonrasında yeni bir sürece koşmaya başlayacak.
27 Avrupa ülkesi ise İngiltere’ye Brexit için uzun bir erteleme hakkı verip vermemeyi düşünecekler.İşte bu durum, Avrupa Birliği için tarihin en büyük kumarı olarak görülüyor. İngiltere 29 Mart’ta Avrupa Birliği’nden ayrılmaya kararlı; ancak Theresa May’inAB’nin geri kalanıyla anlaşması için herhangi bir destek olmadığı göz önüne alındığında, eve geri dönüş için daha fazla zaman talep etmesi muhtemel görünüyor.
Bu bağlamda, Avrupa devlet başkanları, bir AB ülkesinin birlikten çıkabileceği yasa olan 50. Madde’ya ilişkin olası bir gecikmeyi görüşmek üzere Brüksel’de Perşembe günü bir araya gelecekler. Bu tür bir gecikmenin yapılıp yapılmayacağına oy birliğiyle karar vermek için 27 devlet başkanı bir arada olmak zorunda.
Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, İngiltere’ye stratejisini yeniden belirlemek için uzun bir süre verilmesini isteyeceğini söylemişti.Avrupa’nın bir kısmı uzun bir ertelemenin, Londra’dan yeni bir duruşa yol açacağına inanıyor. Teneo Intelligence Genel Müdürü Carsten Nickel, “AB’deki bazı ülkeler, İngiltere’ye su anda iç politikadan kaynaklanan karmaşadan bir çıkış yolu bulması için daha fazla zaman tanımak için baskı yapıyor,” dedi.
Paris’teki HEC Üniversitesi Hukuk Profesörü Alberto Alemanno ise uzun bir ertelemenin İngiltere’nin AB ile daha yakın bir ilişki için zorlayacağı anlamına gelebileceğini söyledi. Alemanno, “29 Mart’tan önce onaylanmış bir Geri Çekilme Anlaşması’nın sınırlı olma olasılığı göz önüne alındığında, AB müzakereleri daha az kısıtlı bir zaman dilimi içinde ve Birleşik Krallık’ta tamamen farklı bir siyasi senaryo için daha uzun bir erteleme öngörülüyor,” dedi.
Alemanno, sürenin uzatılmasıyla birlikte İngiltere’nin Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılmasını gerektireceğini de söyledi.İngiltere’deki siyasi değişimlerin hızlanmasını da destekleyeceğini söyleyen Alemanno, “Bu, İngiltere’deki Brexit’in duruşunu yumuşatabilir ve İngiltere ile AB arasında daha yakın bir ilişki kurabilir,” ifadelerini kullandı.
Brexit sürecinin duyarlılığı nedeniyle ismini vermek istemeyen iki Avrupalı diplomat ise uzun bir ertelemenin İngiltere siyasetçileri üzerinde baskı yaratacağını ve nihayetinde mevcut anlaşma için onay veya yumuşak bir Brexit anlamına gelebileceğini söyledi. Diplomatlardan birisi de “Dram ne kadar uzun sürerse, İngiltere hükümetinin o kadar az kararlı olur,” ifadelerini kullandı.
Şu anda tarihi erteleme konusunda 27 ülke arasında bir fikir birliği olmadığı bilinirken, en az bir yıl olarak kabul edilen uzun süreli erteleme, AB için çeşitli sonuçlar doğuracağı ve mutlaka Londra’nın Brexit planı üzerinde uzlaşmaya varacağı anlamına gelmeyecektir.