
İran yaptırımlarını delme suçlamasıyla 32 ay ABD’de tutuklu kalan Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, geçtiğimiz haftalarda serbest bırakıldı. Ekim ayının sonunda ise Borsa İstanbul Genel Müdürlüğü’ne atandı.
Söz konusu atama kararı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından duyurulurken, Atilla’nın 21 Ekim 2019 tarihinden itibaren Borsa İstanbul Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapacağı belirtildi. Atilla ilk icraatlarından biri olarak yakın zamanda yeni faiz takas ürününün paylaşılacağını ve sermaye piyasasının derinleştirileceğini söyledi.
Borsa İstanbul TL’nin Ağırlığını Artıracak Adımlar Atıyor
Hakan Atilla, repo pazarından sağlanan zemin üzerine Türk Lirası Referans Faiz Oranı TLREF’i inşa ettiklerini söyledi. Dünyanı LIBOR sonrası döneme hazırlandığını, bu süreçte Türkiye’nin de dönüşüm içerisinde yer alacağını açıkladı.
Risksiz, değişken faizli altyapı ve finansal sistemde Türk lirasının ağırlığının artırılması amacıyla önemli çalışmalara start verdiklerini söyledi. Borsa İstanbul’da 400’den fazla halka açık şirket olduğunu söyleyen Atilla, bu şirketlerin toplam değerinin 1 trilyon liraya yaklaştığını dile getirdi.
Devir hızı açısından dünyanın en likit işlem platformlarından birisi olan Borsa İstanbul’un gurur duyulan, milli bir değer olduğunu sözlerine ekledi. BISTECH altyapısı ile dijital çağın gerekliliklerine karşılık veren bir şirket olduklarını söyledi.
Devlet İç Borçlanma Senetleri’nin (DİBS) yabancı yatırımcılar tarafından teminat olarak kullanılması ve yurt dışında saklanmasını sağlayacak çalışmalarda da yol kat ettiklerini aktardı.
Yabancı Talebi Artırılarak Sermaye Piyasası Derinleştirilecek
Borsa İstanbul’un önümüzdeki yıllarda da finansal sisteminin en önemli elemanlarından biri olacağını dile getiren Hakan Atilla, menkul kıymetlere yabancıların ilgisinin artırılacağını belirtti. Bu sayede sermaye piyasasının daha da genişleyeceğini açıkladı. 2019’un oldukça verimli geçtiğini, finansal piyasalara birçok yeni ürünün kazandırıldığını kaydetti.
2018 yılında FX Swap piyasasının günlük 2 milyar dolar hacme ulaştığını hatırlattı. Vadeli İşlem Opsiyon Piyasası’nın (VİOP) da yükselen bir hacme sahip olduğunu söyledi. Yakın zamanda VİOP’ta yeni döviz kontratları ve akşam seansı gibi yeni uygulamaların duyurulacağını anlattı.