
İlk çeyrekte resesyona giren Japonya ekonomisi için gelen yeni haberler iyi değil. Japonya Merkez Bankası (BOJ) tarafından bugün yayımlanan rapora göre son dönemdeki kademeli iyileşme işaretlerine rağmen ekonominin 2020 mali yılında yüzde 4,7 daralacağı tahmin edildi.
Üç aylık görünüm raporundaki tahmin, görüşleri yüzde eksi 4,5 ila yüzde eksi 5,7 arasında değişen BOJ politika kurulu üyelerinin tahminlerini yansıttı.
Aralık, Nisan ayındaki %3 ila %5 aralığındaki daralma tahmininin kötüleştiğini gösterdi. BOJ, yeni raporunda Japonya ekonomisinin bu yılın ikinci yarısından itibaren ekonomik aktivitenin yeniden başlamasıyla kademeli olarak iyileşeceğini de belirtti.
Ancak koronavirüs etkisinin dünya çapında kalmaya devam ederken toparlanma hızının ılımlı kalacağını öngördü.
Sonrasında küresel etki azalırken ekonominin, denizaşırı ekonomiler istikrarlı bir büyüme yolunda ilerlerken daha da gelişmeye devam edeceği söylendi. Tüketici fiyat endeksindeki yıllık değişim oranının şimdilik negatif olacağı belirtilirken bunun temel olarak Covid-19’dan ve petrol fiyatlarındaki önceki düşüşten etkileneceği aktarıldı.
Sonrasında pozitife dönüp kademeli bir şekilde toparlanacağı eklendi. Ekonomik aktivite ve fiyatlara ilişkin raporun son derece belirsiz olduğu çünkü verilerin Covid-19’un sonuçlarına ve bunların iç ve dış ekonomilerdeki etkilerine bağlı olduğu vurgulandı.
Raporun genel anlamda ikinci bir Covid dalgasının büyük ölçekte oluşmayacağına dayandığı dile getirildi.
Risk dengesi ile ilgili olarak, COVID-19’un etkisiyle hem ekonomik aktivite hem de fiyatlar üzerindeki risklerin olumsuz yönde etkilendiğinin üzeri çizildi. Öte yandan 2020’de beklenen yüzde 4,7’lik daralmayı 2021 ve 2022 mali yıllarında sırasıyla yüzde 3,3 ve yüzde 1,5 büyümenin izleyebileceği tahmin edildi.
Çekirdek tüketici enflasyonunun 2020 mali yılında %0,5’e düşeceği, ardından 2021 mali yılında %0,3 ve 2022 mali yılında %0,7 ile toparlanacağı öngörüldü. Görünüm raporu, merkez bankasının para politikasını ikinci bir ay boyunca değişmeden bırakmaya karar verip yeni ortaya çıkan toparlanmanın hızını izlemeyi seçtiği iki günlük politika toplantısından sonra geldi.
BOJ, pandeminin patlak vermesinin ardından ekonomiyi desteklemek için bir dizi önlem başlatmıştı ki bunlar arasında 1 trilyon dolar değerinde faizsiz kredi sağlama vaadi, yılda 12 trilyon yene kadar hisse senedi alımı ve sınırsız devlet borcu satın alımı vardı.