
Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) dün başlayıp bugün biten iki günlük politika toplantısında alınan kararlar açıklandı. Buna göre banka, piyasaların mevcut koşulları, fiyatlar ve uygulanan teşvikler sayesinde güçlü duruşunu koruyan ekonomik görünüm gibi durumları işaret etti. Bu doğrultuda BoJ, faizler üzerindeki politika taahhüdünü güçlendirdi. Fakat politika faizlerinde herhangi bir değişiklik yapmadı.
Toplantıda alınan karar kapsamında BoJ, gösterge faiz oranını değiştirmedi ve -%0.1 seviyesinde sabit tuttu. Varlık alım programında da değişiklik yapmamayı seçti.Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) Ekim ayı toplantısında bu yıl içindeki üçüncüye işaret eden 25 baz puanlık indirim kararının hemen ardından yaşanan bu gelişme, BoJ’un geleceğe yönelik yönlendirmesini kuvvetlendirmesi ve faiz ile varlık alımlarında değişiklik yapmamasıyla sonuçlandı. Ayrıca bu durum beklentilerle paralel olarak gerçekleşti.
Fiyat ivmesinde yaşanabilecek düşüş ihtimali üzerine yoğunlaşmanın gerekli olduğu durumda BoJ, kısa ve uzun vadeli faizlerin mevcut seviyelerde ya da daha aşağılarda kalmasını beklediğini duyurdu. Bununla birlikte banka, en az 2020 yılının ilkbahar aylarına kadar faizlerini aşırı düşük seviyelerde tutma şeklindeki zaman çerçevesine bu toplantısında yer vermedi.
BoJ’un gelecek dönemlerdeki tutumuna ilişkin yapılan bu değişiklik, ihtiyaç duyulması durumunda enflasyonu yüksek seviyelere taşımak için teşvikleri artırmaya hazır olduğunun bir kanıtı olarak değerlendiriliyor. Bunu gerçekleştirmek için yeterli alana sahip olduğunu düşündüren izlenimler de güçleniyor gibi görünüyor.
Bu inançların güçlü olmaması durumunda BoJ’un harekete geçme konusunda hevesli olduğu düşünceleri de zayıflayacak.Eğer bu yönde BoJ’a duyulan inançlar azalırsa, Japon yeni değer kazanma riski taşıyabilir ve böylece enflasyondaki aşağı yönlü baskının etkilerini artırabilir. Japonya’daki büyük ihracatçı şirketlerin kazançlarının negatif etkilenmesi de ortaya çıkan bir başka durum olur.
Konuyla ilgili düşüncelerini aktaran Credit Suisse Group AG Japonya Baş Ekonomisti ve eski BOJ yetkilisi Hiromichi Shirakawa, yönlendirmede yapılan söz konusu değişikliğin bankanın daha çok gevşeme alanı bulundurmadığı yönündeki endişelerini desteklediğini ifade etti.

Shirakawa ardından, ilave genişlemeye gidilmesi için daha pozitif bir duruş işareti olarak yorumlamanın doğru olmayacağını ekledi. BoJ’un zaman kazanmaya çalıştığını savunan baş ekonomist, bankanın daha fazla parasal teşvik için beklentilerin devam etmesini sağlamak için çabaladığını belirtti.