
Çin ile ABD arasında ticaret savaşı devam ederken, Mayıs’ta biten müzakereler Temmuz ayının sonunda yeniden başlayacak. Sürmekte olan tarife savaşı, piyasalarının karşı karşıya olduğu önemli bir risk olmaya devam ediyor.
Fransız küresel bankacılık kurumu BNP Paribas ekonomistine göre; ticaret gerginliklerinden sonra soğuk teknoloji savaşı başlayacak.İki ülke geçici bir anlaşmaya vardıktan sonra piyasa riskleri ortadan kaybolacağı; ancak soğuk teknoloji savaşı hala var olmaya devam edeceği düşünülüyor. Amerikan ticaret müzakerecileri yakında dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında bir anlaşmaya varmak için Çin’e gidecekler.
BNP Paribas’ın kıdemli ekonomisti olan Chi Lo, önümüzdeki aylarda geçici bir anlaşma yapılma ihtimali olduğundan bahsetti. Chi Lo, Pekin ve Washington’ın geçici bir anlaşmayı kabul etmesi halinde, daha köklü meseleler üzerinde daha uzun vadeli müzakerelere zemin hazırlayabileceklerini söyledi.
Trump, ulusal güvenlik sorunları ve teknoloji transferi tehditleri dahil olmak üzere ticaretin dışındaki sorunları ele almak için tarifeleri bir araç olarak kullanıyor.Lo, geçici bir anlaşma beklentisine bakıldığında, devam eden ticaret savaşının önümüzdeki aylarda piyasa oynaklığı açısından makro risk üzerinde bu kadar büyük bir etkisi olmayacağını ifade etti. Ancak ticaret anlaşmazlığının etkisinin süreceğini ve teknolojiye zarar vereceğini düşünüyor.
Ekonomist, teknoloji sektöründeki anlaşmazlıkların önümüzdeki aylarda muhtemelen daha da soğuk olacağını, hatta gelecek yıllarda daha da artacağını öngörüyor. Lo, “İleriye dönük teknoloji sektörü üzerinde daha odaklanmış bir ticaret savaşı riski olacak. Ancak daha sonra genel ticaret savaşı riskine olan genel piyasa hassasiyeti biraz kaybolabilir,” dedi.
Trump’ın yeni savunma bakanı, ticaret savaşının ekonomi ile ilgili olduğu kadar ulusal güvenlik ile de ilgili olduğunu söyledi.Savunma Bakanı Mark Esper, Pentagon’da Washington ve Pekin arasında giderek artan ihtilaflarla ilgili soru sorulduğunda “Bir süredir Çin’i inceliyorum ve Çin üzerindeki bahsim büyük,” dedi.
Washington’ın ulusal bir güvenlik riski olarak gördüğü listenin başında, Çinli teknoloji devi Huawei ile olan anlaşmazlık ve gelişmekte olan ülkelerin 5G ağlarındaki çalışmaları yer alıyor. Bu teknoloji, ultra yüksek tanımlı video ve hatta sürücüsüz otomobiller gibi ağır işleri daha iyi idare edebilecek daha hızlı internet vaat ediyor.
Büyük veri ve internet bağlantısı çağında 5G kablosuz ağların uygulanması, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki teknoloji savaşının temel bileşenlerinden birisini oluşturuyor.5G’de bir teknoloji düellosu olup olmayacağı sorulduğunda ise Lo, bunun soğuk savaşın baş edebileceği potansiyel bir yön olduğunu belirtti. Eğer teknoloji sektöründeki soğuk savaş devam ederse Lo, bunun muhtemel bir yönünün teknoloji alanındaki benzer gelişmeler için olduğunu düşünüyor.
Lo, “Eğer isterseniz Asya’daki Çin’in veya Çin bloğunun önderlik ettiği bir sistem olacak, daha sonra ABD’nin önündeki bir başka sistem veya dünyanın batısındaki gelişmiş ülkelerin batı bloğu olacak,” dedi.