
Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler Raporu’nda küresel ekonominin 2020’de yüzde 4,3 küçüldüğünü belirtti. Küresel ekonomide sağlam ve sürdürülebilir bir iyileşme sağlanmadığı sürece COVID-19 salgınının yıkıcı sosyo-ekonomik etkisinin yıllarca hissedileceği konusunda uyardı.
2021’de beklenen yüzde 4,7’lik büyüme hedefinin geçen senenin kayıplarını zar zor telafi edeceği bildirildi. Sonuçta salgın 90 milyondan fazla insanı enfekte ederek dünyanın her köşesine ulaştı ve şu ana kadar dünya çapında 2 milyona yakın insanı öldürdü.
2020’de dünya ekonomisi, 2009 küresel mali krizinden iki buçuk kat daha fazla, yüzde 4,3 küçüldü.
En son BM raporuna göre 20212de beklenen yüzde 4,7’lik mütevazı toparlanma 2020’nin kayıplarını zar zor telafi edecek.
Rapor, ekonomik, sosyal ve iklim direncine yapılan akıllı yatırımlar küresel ekonomide sağlam ve sürdürülebilir bir iyileşme sağlamadıkça, COVID-19 salgınının yıkıcı sosyo-ekonomik etkisinin önümüzdeki yıllarda hissedileceği konusunda uyardı.
Rapor, pandemiden sürekli iyileşmenin yalnızca teşvik önlemlerinin boyutuna ve aşıların hızlı bir şekilde kullanıma sunulmasına değil, aynı zamanda gelecekteki şoklara karşı dayanıklılık oluşturmak için bu önlemlerin kalitesine ve etkinliğine de bağlı olacağının altını çizdi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “90 yılın en kötü sağlık ve ekonomik kriziyle karşı karşıyayız” diyerek şu andaki seçimlerin ortak geleceği belirleyeceğini savunarak şöyle dedi:“Akıllı politikalar, etkili yatırımlar ve insanları tüm sosyo-ekonomik çabaların merkezine yerleştiren güçlü ve etkili çok taraflı bir sistem tarafından yönlendirilen kapsayıcı ve sürdürülebilir bir geleceğe yatırım yapalım.”
Rapora göre 2021’de yüzde 4’lük bir üretim artışı göreceği tahmin edilen gelişmiş ekonomiler, ekonomik durgunluklar ve ardından gelen pandemi dalgaları nedeniyle 2020’de en çok yüzde 5,6 küçüldü.
Raporda sunulan tahminlere göre gelişmekte olan ülkeler ise 2021’de beklenen yüzde 5,7’lik bir toparlanma ile yüzde 2,5’le daha az şiddetli bir daralma gördü.
BM DESA 2020’de 131 milyon daha fazla insanın yoksulluğa itildiğini söylüyor; bunların çoğu kadın, çocuk ve marjinal topluluklardan insanlar. Pandemi, kadınları ve kızları orantısız bir şekilde olumsuz etkiledi ve onları artan ekonomik yıkım, yoksulluk, şiddet ve cehalet riskine maruz bıraktı.