
Birleşik Arap Emirlikleri, IDEX 2019’un (Uluslararası Savunma Konferansı ve Fuarı) açılış gününde yerli ve uluslararası şirketlerle 1.35 milyar dolarlık anlaşma açıkladı. Pazar günü Abu Dhabi’de açıklanan 33 anlaşmanın 18’i yerli, 15’i yabancı firmalarla yapılırken, yabancı firmalarla yapılanların toplam miktarının yaklaşık 1.1 milyar dolar olduğu kaydedildi.
Amerikan şirketlerinin dış satışların büyük bir kısmını yaklaşık 490 milyon dolarla aldığı; Raytheon, Lockheed Martin ve Hesco liderliğindeki anlaşmaların BAE ordusu için füzeler, yeni radar sistemleri ve savunma barınakları sağlayacağı aktarıldı. Ülkeye yapılan diğer satışların ise Fransa’nın Thales’ini, Avustralya firması EOS Defense’i ve Alman Rheinmetall Electronics’i kapsadığı söylendi.
18 yerli firma ile yapılan anlaşmalar, küçük Körfez ülkesinin ekonomisini petrolden uzaklaştırma çabasının parçası olarak kendi savunma üretimi sanayisini geliştirme yatırımlarını vurguladı.Öte yandan, satın alımların Orta Doğu’da savunma harcamalarının arttığı bir zamanda gerçekleşmesi dikkat çekti. IHS Jane’in Cuma günü yayınladığı bir rapor da Körfez’deki silah harcamalarında ciddi bir artış olduğunu göstermişti. Buna göre harcamalar 2013 yılındaki 82.3 milyar dolardan 2019’da 103 milyar dolara yükselmişti ki hiçbir durma belirtisi göstermiyordu. IHS’nin tahminlerine göre harcamalar 2023’te 110.8 milyar dolara çıkacaktı.
Yine de savunmanın genellikle bölgesel güvenlik kaygıları ve bütçelerin şimdi yeniden büyümesi nedeniyle en kötü harcama kesintilerinden korunduğunu da vurguladı. Diğer taraftan son birkaç yılda bölgesel yerel rakipler arasında siyasi gerilimlerdeki artış nedeniyle büyük harcamaların sürpriz olmadığı da bildirildi. IHS, Suudi liderliğindeki Katar’a yönelik ablukada silah alımlarını artırdığını ve Katar’ın yeniden silahlanmasının onu dünyanın en büyük sekizinci silah ithalatçısı yaptığını aktardı.
Amerikan şirketleri de oraya yapılan ihracatın yüzde 50’sini oluşturuyordu. Politik risk danışmanlığı Eurasia Group’un kurucusu Ian Bremmer, bunun bölgesel bir silahlanma yarışından başka bir şey olmadığı yönünde görüş bildirdi. Bremmer Pazar günü düzenlenen bir konferanstaki konuşmasında; “Orta Doğu’da bir silahlanma yarışı olduğunu düşünüyorum. Suudiler elbette en çok savunmaları için harcıyorlar ama BAE de oranı artırıyor, İranlılar da yükseliyor.” dedi.
Ayriyeten tüm Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi için büyüme tahmininde yavaşlama ile birlikte kısmen düşük petrol fiyatları nedeniyle, bu harcamalar baskı altına alınacaktı. Bremmer yine de savunma üstlenicilerinin bu ortamda mutlu olması gerektiğini ve çok büyük zorlukların olduğu bir ortamda ne kadar fazla ülkenin savunma harcamalarını arttırmak için uğraştığını görmenin biraz üzücü olduğunu dile getirdi.