
Geçtiğimiz Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’te değişiklik yapılmıştı. 19 Eylül 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişikliği kapsamında, Türk vatandaşlığına hak kazanmak için öngörülen sabit sermaye tutarı 2 milyon dolardan 500 bin dolara indirilmişti.
Yönetmelik değişikliğinden sonra geçen bir yıllık süre içerisinde 2 bin 611 yabancı yatırımcı Türk vatandaşı oldu. Bunların aileleriyle birlikte ulaştığı sayı ise 9 bin 962 olarak açıklandı.
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden elde edilen veriler göre yönetmelik değişikliğinden sonra 3859 başvuru yapıldı.Geride kalan bir yıllık zaman zarfında vatandaşlığa geçmek için 3859 başvuru yapılırken, 2611 yabancı yatırımcının Türk vatandaşı olduğu bildirildi. Geçen yıl yapılan değişiklik ile 2 milyon dolar olan sabit sermaye yatırım şartı 500 bin dolara indirilmişti.
Bunun yanında, en az 3 yıl satılmaması şartı konulan taşınmaz tapu kayıtları sınırı 1 milyon dolardan, 250 bin dolara çekilmişti. Yönetmelik değişikliğinden önce 100 kişi olan istihdam şartı sayısı da 50’ye düşürülmüştü.
Söz konusu değişiklik sonrasında yabancıların ülkemizde yaptığı konut yatırımlarında ciddi oranda artış oldu. 2019’un ilk 8 ayında yabancılara yapılan konut satışları geçen yılın aynı dönemine kıyasla %50 oranında artış göstererek 27.748’e ulaştı.
Aileleriyle birlikte Türk vatandaşı olan yabancıların sayısı son bir yılda 9962’ye yükseldi.Türk vatandaşlığına geçmek için başvuru yapan ülkelerin başında Irak yer aldı. Irak 327 yatırımcı başvurusu ile listenin başında yer alırken onu 240 yatırımcı ile Afganistan izledi. Vatandaşlığa geçişte hak kazananlara baktığımızda ilk sırada 170 yatırımcı ile Filistin’in yer aldığını görmekteyiz.
Onu 110 yatırımcı ile Mısır, 66 ile Libya, 44 ile Lübnan, 29’ar yatırımcı ile Saint Kitts ve Nevis Federasyonu ile Suudi Arabistan, 28 yatırımcı ile Azerbaycan, 26 ile Pakistan, 24 ile Sudan, 22 ile Rusya, 21 ile Cezayir ve 19 yatırımcı ile Amerika takip etti.

Bunların yanında Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Afrika, Kanada, Hindistan, Belarus, Fransa, Suriye, Almanya, Dominik Cumhuriyeti, Komorlar Birliği ve Ukrayna halkı da Türk vatandaşlığına geçiş hakkı kazandı.
Grow in EMEA’nın kurucu ortağı Ali Rıza Babaoğlan, yabancı yatırımcıların ilgisinin geçen yıla kıyasla en az 10 kat arttığını söyledi.Yönetmelik değişikliği ile rakamların düşmesinin yabancı yatırımcı ilgisini artırdığını söyleyen Babaoğlan bunun ekonomiye katkısının da büyük olduğunu belirtti. Dünyanın her yerinden Türk vatandaşlığına geçmek için yoğun bir ilgi olduğunu bunların başında ise Müslüman ülkelerin yer aldığını söyledi.
Çifte vatandaşlık hakkının büyük bir avantaj olduğunu dile getiren Babaoğlan daha az gelişmiş ülkelerin bu haktan yararlanmak istediğini, gelişmiş ülkelerin ise kazanç amacıyla Türkiye’ye yatırım yaptığını açıkladı. İlginin sadece gayrimenkul alanında olmadığını; enerji, sağlık, teknoloji ve tarım gibi çeşitli alanlara da yatırım yaptıklarını anlattı.
Geliştirdikleri growinema.com isimli online platform ortamı sayesinde Türkiye’ye gelip yatırım alanını incelemeye fırsatı olmayan yabancıların öğrenmek istedikleri her konuya kolaylıkla ulaşmalarını sağladıklarını aktardı