
ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Tokyo’nun Osaka kentinde gerçekleşen G-20 Liderler Zirvesi’nde bir araya geldikten sonra müzakerelere devam etme kararı almışlardı. Bu kapsama birkaç telefon görüşmesi yapıldığı bilinirken, henüz karşılıklı bir görüşme gerçekleşmedi.
Bugün basında yer alan haberlere göre; Amerikan ticaret müzakerecileri, yüz yüze görüşmeler için Temmuz ayının sonunda Çin’e gidecekler.ABD yetkilileri, 1 Ağustos Perşembe ve Cuma günleri arasında görüşme yapmak için Çin’e gidecekler. Washington altı haftalık bir kongre tatilinin başlangıcını bu şekilde yapmış olacak.
Görüşmeler, Haziran ayında ülkelerin liderleri arasında yapılan ateşkes sonrasında kritik bir adımı temsil etse de bir anlaşma yakın olarak görülmüyor. Başkan Donald Trump, ABD’de tarımsal ürün alımı karşılığında Çin’in Huawei’si üzerindeki kısıtlamaları gevşetmek istediğinin sinyallerini vermişti.
Uzun vadede ABD yetkilileri, anlaşmayı yasal olarak bağlayıcı hale getiren Pekin karşılığında tarifeleri geri alabileceklerini ileri sürdüler.Beyaz Saray yetkilileri şimdi Çin’in bu anlaşmayı kabul etmelerinin en azından birkaç ay sürebileceğini düşünüyorlar. Ancak konuya aşina olan üç kişiye göre; Trump’ın nihai bir anlaşmayı imzalamaya meyilli olmasına rağmen en azından birkaç ay sürebileceğini öne sürüyorlar.
Bu arada, yönetim odağını Amerika Birleşik Devletleri-Meksika-Kanada Anlaşması’nı onaylamaya çevirebilir. Trump, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması’nın yerine geçmesini önemli bir ekonomik ve politik öncelik olarak görüyor.
ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, kongre oturumunun kalan günlerini anlaşma hakkında milletvekilleriyle görüşmek için kullanıyor.CNBC’den alınan bilgilere göre; Beyaz Saray’ın Eylül ayında Capitol Hill’e uygulama yasasını göndermesi beklendiğini ve bu sonbaharda anlaşmaya oy verdiğini bildirdi.
Yatırımcılar Çin’in görüşmelerini yakından izliyorlar. Washington ve Pekin arasında genişleyen bir ticaret savaşı, Amerikan şirketlerine ve küresel ekonomiye daha fazla zarar verebilir. Trump yönetimi, Çin mallarına 250 milyar dolarlık tarifeler getiridi ve daha da fazla ürüne vergi koyma tehdidinde bulundu. Pekin ise bu süreçte Amerikan mallarına 110 milyar dolarlık gümrük vergisi ile karşılık vermişti.
Hem ABD hem de Çin son günlerdeki gerginliği azaltmak için G-20 sonrasında adımlar atmaya başladı. Trump, Amerikan teknoloji şirketlerinin kara listedeki Çinli dev Huawei’ye satış yapmasına izin verip vermeme konusunda zamanında karar vermeyi kabul etti. Çin ise daha fazla ABD tarım ürünü satın alma sözünü takip ederek bazı adımlar attı.