
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İVME (İleri, Verimli, Milli Endüstri) Finansman Paketi’nin detaylarını kamuoyu ile paylaştı. Ekonomiye dair önemli noktalara değinen Albayrak, İVME’nin dış açık veren ve ithalata bağımlı sektörlere yönelik olacağını, 3 kamu bankasının katılımıyla yıl sonuna kadar 30 milyar liralık finansman sağlanacağını söyledi.
Hazine Bakanı Berat Albayrak, Türk lirasına yönelik manipülatif pozisyon alanlarla mücadelelerinin devam edeceğini söyledi.Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)’nın son açıkladığı rakamlara göre cari işlemler açığı Mart ayında bir önceki yıla göre 4,145 milyon dolar azalarak 589 milyon dolara geriledi.
Bakan Albayrak, Haziran ayından itibaren cari fazla vereceğimizi ve bu doğrultuda devam edersek 2019 yılını tüm zamanların en yüksek cari fazlasıyla tamamlayabileceğimizi belirtti. Ekonominin her alanında atılması gereken adımların birer birer hayata geçirileceğini ve TL’ye yönelik manipülatif saldırılarla mücadeleye devam edileceğini aktardı
İşsizlikte Ocak ve Şubat verileriyle ne kötüsünün geride kaldığını söyledi.İşsizlik Ocak ve Şubat aylarında %14,7 seviyesinde gerçekleşti. 15 ve daha yukarı yaştaki nüfusta işsiz sayısı 4 milyon 730 bin kişiye ulaşırken, Albayrak en kötüsünün geride kaldığını ve bundan sonra aşağı yönlü trendin izleneceğini dile getirdi.
2002 yılında başlayan yürüyüşe aynı şekilde devam edileceğini söyleyerek, “Ekonomik kriz çıksa da ülke, millet zora düşsün diye bekleyenleri üzmeye devam edeceğiz.” şeklinde çarpıcı bir yorumda bulundu.
Nisan ayının başında açıklanan yapısal dönüşüm reform paketinde değinildiği gibi ihracata dayalı katma değerli modelin benimseneceğini ve banka kredilerinin stratejik alanlara yönlendirileceğini açıkladı.
Stratejik öncelik orta yüksek ile yüksek teknoloji ürünleri olmak üzere İVME paketi 4 temel özelliği taşıyan sektörleri kapsayacak.Bunlar; dış ticaret açığı veren, ithalata bağımlılığı yüksek, istihdama katkı sağlayacak ve ihracat oranı yüksek sektörler olarak sıralandı. Bunlar arasında da önceliğin orta yüksek ile yüksek teknoloji ürünleri sektörlerine verileceğini anlattı.
3 kamu bankasının katılımı sayesinde, sene sonuna kadar hammadde ve ara malı imalatı, makine imalatı ve tarım olmak üzere üç faaliyet alanına 30 milyar liralık finansman sağlanacağını söyledi. Bunlara verilecek kredileri ve ödeme şartlarını ise özetle şu şekilde paylaştı;
- Hammadde ve ara malı üretiminde; 2 yıla kadar anapara geri ödemesiz – azami 10 yıl olmak üzere – 150 milyon TL’ye kadar yatırım kredisi; 1 yıla kadar anapara geri ödemesiz – azami 5 yıl olmak üzere – 30 milyon TL’ye kadar işletme kredisi verilecek.
- Makine imalatında; 2 yıla kadar anapara geri ödemesiz – azami 10 yıl olmak üzere – 150 milyon TL’ye kadar yatırım kredisi sağlanacak.
- Tarımda; seracılık işletme kredileri için 14 ay, yatırım kredileri için 84 ay vade olacak. Seracılık dışındaki tarım alanlarındaki işletme kredileri için 12 ay, yatırım kredileri için de 60 ay vade sağlanacak.