
Bugün piyasaların yakından takip ettiği konuların en başında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomi Programı (YEP) yer alıyor. Albayrak, Bakanlığın yerleşkesinde yaptığı basın toplantısında 2020-2021-2022 dönemine ilişkin; istihdam, enflasyon, büyüme, cari açık ve ihracat gibi temel göstergelerde belirlenen hedefleri açıkladı.
3 yıllık yol haritası niteliğinde olan YEP’in ana teması “değişim başlıyor” olacak.Bakan Albayrak bu yılki programın ana temasının değişim başlıyor olduğunu belirtti. Hazine ve Maliye Bakanlığı yerleşkesinde düzenlenen basın toplantısıyla açıklanan Yeni Ekonomi Programı üç yıllık yol haritası niteliği taşıyor.
Berat Albayrak dengelenme sürecini başarıyla tamamladıklarını, Türk milletinin son bir yılı büyük badireler atlatarak geride bıraktığını belirtti. Yaşanan tüm kur ataklarına resesyon beklentilerine rağmen 2019’u pozitif büyümeyle kapatmaya hazırlandıklarını açıkladı.
Yaşanan tüm olumsuzlukların geçici olduğuna inandıklarını, doğru hamleler sayesinde tüm saldırıların üstesinden geldiklerini dile getirdi. Cari açıkla mücadele konusunda önemli bir başarı sağlandığını dile getiren Albayrak, yıllık bazda cari fazla konusunda Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırıldığını hatırlattı.
2019 yılı için %15,9 hedefine karşın, %12,1 enflasyonla tamamlanacağını öngördü.2019 yılı için belirlenen 53 eylemin 40’ını hayata geçirdiklerini söyleyen Albayrak, enflasyonla mücadelede oldukça başarılı hareket ettiklerini belirtti. 2019 yılı için %15,9 enflasyon hedefi konulduğunu, fakat seneyi %12,1 ile tamamlamaya hazırlandıklarını açıkladı. 2020 yılı için öngörülen enflasyon hedefi %8,5, 2021 yılı için %6 ve 2022 yılı için %4,9 olarak açıklandı.
Gıda enflasyonu ile mücadele kapsamı altında sera yatırımlarının teşvik edileceğini, sulama yatırımlarına ağırlık verileceğini, hal ve perakende yasasının en kısa zamanda yürürlüğe konulacağını söyledi.
Cari denge konusunda turizm strateji belgesinin desteğini göreceklerini belirterek, 2020 yılında cari açığın milli gelire oranının %1,2, 2021 yılında ise %0,8 olacağını sözlerine ekledi
Türkiye’nin döviz kurlarında, Hazine tahvillerinde ve faizlerde en iyi performans gösteren ülkelerden biri olduğunu söyledi.Bu yılın ikinci yarısında ertelenen özel tüketimde dönüş beklediklerini söyleyen Hazine Bakanı Berat Albayrak, bütçe açığının gayrisafi yurt içi hasıla oranında belirlenen hedefleri de paylaştı. Buna göre 2019 yılı için merkezi yönetim bütçe açığının milli gelire oran %2,9, 2020 yılı için %2,9, 2021 için %2,5 ve 2022 için %1,5 olarak açıklandı.
2019 yılına işsizlikte %12,9 oranıyla tamamlamayı planladıklarını belirtti. 2020, 2021 ve 2022 yılları için hedeflenen işsizlik oranı tahminleri sırasıyla; %11,8, %10,6 ve %9 olarak açıklandı. Yapılan teşvikler sayesinde istihdamda artış olacağını belirtti. Bankacılık sektöründe temiz bir sayfa açılacağını söyleyen Albayrak, İstanbul Finans Merkezi’nin 2021 sonuna doğru devreye alınacağını aktardı.
Dolarizasyonun azaltılması için daha fazla çalışma yapılacağını, Türkiye’nin yeni bir ekonomik modele geçtiğini, kamu bankalarının reform niteliğinde geliştirdiği enstrümanlar sayesinde kredi kanallarının açılmasının sağlanacağını sözlerine ekledi.