
Japonya’nın Osaka kentinde düzenlenen G-20 zirvesinde tüm gözler, ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında yapılacak toplantıda. Bu toplantı öncesinde Avustralya’nın Maliye Bakanı Mathias Cormann, serbest ticaret taahhüdünde bulundu.
Cormann, Avustralya’nın açık ticaret ekonomisi nedeniyle dünya ekonomisinde olanların kendileri için önemli olduğunu söyledi.Sadece kendileri için değil, başkaları için de önemli olduğunu belirtti. Cormann, “Devam eden ve uzun süren bir ticaret savaşının kimsenin çıkarına olmadığını iddia ediyoruz,” ifadelerini kullandı.
Cormann, “Görüşümüze göre müzakere edilerek sorunların çözülmesi için serbest ticaret ve açık angajman için devam eden bir taahhüt görmeye çok istekli olduğumuzu açıkça belirttik,” dedi. Bakan, Avustralya’nın Dünya Ticaret Örgütü tarafından belirlenen ve diğer taraflara haksız sonuç vermeyen çerçevesindeki bir müzakere kararı görmeye çok istekli olduklarını belirtti.
Bakan, her iki ülkeyle iyi, güçlü ve pozitif ekonomik ilişkiler sürdürmek istediklerini, çoğu ülkenin de aynı düşüncede olduğunu söyledi.Bazıları iki ekonomik güç arasındaki ticaret mücadelesinin ortasında yakalandıkları gibi görülen Avustralya’nın hem ABD hem de Çin ile önemli ilişkileri var. Ülke, Yeni Zelanda, Kanada ve İngiltere ile birlikte ABD’yle ‘Beş Gözlü’ bir istihbarat ittifakının parçası iken, Çin en büyük iki yönlü ticaret ortağıdır.
Ağustos 2018’de Avustralya, Çin telekomünikasyon şirketleri Huawei ve ZTE’nin 5G teknoloji ekipmanı Dow Under’ı satmasını yasaklayarak ulusal güvenlik endişelerini dile getirmişti. Yeni nesil 5G kablosuz standardı ve Huawei’yi çevreleyen yasak hakkında yaptığı açıklamada Cormann, “Diğer dostların ve müttefikleri ile dünyadaki diğer ülkelerin kararlarını esas alarak karar vermelerine saygı göstereceğimiz için ulusal çıkarlarımızı değerlendirmemize dayanarak kararlar aldık,” dedi.
Cormann, ileriye bakıldığında, küresel ekonomik rüzgarların varlığını kabul ederek, izlenen politikalara dikkat çekti.Bakan, “Politika ayarlarımızın tamamının bizi uluslararası olarak mümkün olduğunca rekabetçi hale getirme hakkına sahip olmamız gerekiyor. Bu yüzden karşıdan esen rüzgarlarla baş etmek için mümkün olduğu kadar esnek olabiliyoruz. Aynı zamanda komşularımızdaki fırsatlardan da yararlanabiliyoruz,” ifadelerini kullandı.
Asya-Pasifik’in, küresel ekonomik büyümenin çoğunun önümüzdeki birkaç 10 yılda üretileceği yer olduğunu söyleyen Cormann, “Avustralya, bu fırsatları değerlendirmek için mümkün olan en iyi konumda olmak istiyor,” dedi.