
Deutsche Bank CEO’su olarak 2018 yılının Nisan ayında göreve başlayan Christian Sewing, bugün yaptığı bir açıklamada ekonominin “uzun süre” koronavirüs öncesi seviyelere dönmeyeceği konusunda uyardı.
Handelsblatt Banking Summit’te konuşan Sewing, “eski ekonomik gücümüze dönüş, bugün varsaydığımızdan çok daha uzun sürecek, pek çok şirket oldukça uzun bir süre daha düşük satışlarla yaşamayı başarmak zorunda” dedi.
Bir toparlanmanın olacağını ancak bunun adım adım olacağını ve tüm sektörlerde olmayacağını kaydetti.
Financial Times’ın haberine göre Sewing, Avrupa’nın ekonomiyi Covid’den korumak için devlet yardımını genişletmeye devam ederse, binlerce zombi şirket yaratılacağını ve ABD ile diğer ülkelere karşı rekabet gücünü kaybedeceğini söyledi.Europe’s ‘zombie’ recovery will fall behind US, Deutsche Bank warns https://t.co/kNrIr1ULnH
— Financial Times (@FT) September 2, 2020
Avrupa’nın krizin belirtilerine karşı koymada nispeten iyi olsa da kalıcı olarak yeni bir normale alışma hususunda yavaş kaldığını ekledi. ABD’deki krizin daha derin olabileceği, ancak daha hızlı toparlanabileceği konusunda uyaran Sewing, Creditreform’un ülke şirketlerinin altıda birinin devlet yardımı ve diğer destek önlemleriyle desteklenen bir “zombi” olabileceği yönündeki raporuna atıfta bulundu.
“Bunun ekonomimizdeki verimlilik üzerinde ciddi etkileri olacaktır. Şirketler yeni ortama adapte olmak zorunda ancak bu her yerde tam olarak gerçekleşmiyor.” dedi. Kendisi Mayıs ayında yaptığı bir açıklamada da maliyet azaltma programlarını daha çok hızlandırma yönünde karar aldıklarını belirtmiş, krizi fırsata çevirmek gerektiğini vurgulamıştı.
Deutsche Bank CEO’su, pandeminin dijitalleşmeden daha sürdürülebilir çalışma baskısına kadar pek çok yapısal iyileştirmeyi hızlandırdığını söyledi.
Fakat şirketlerin işlerin normale dönmesini beklediklerinde; özellikle kalıcı mali yardım, uzun vadeli kısa süreli iş yardımları veya yumuşatılmış bir iflas yasası yoluyla bu bekleme stratejisinde destekleniyorlarsa; yenileme sürecinin durduğu ve uluslararası rekabet gücünün kaybedileceği konusunda uyarısını tekrarladı.
“Bu biraz Avrupa Merkez Bankası’nın aşırı gevşek para politikasına benziyor. Ekonomik bir şoka anında tepki olarak doğrudur ancak buna ne kadar uzun süre devam ederseniz, olumsuz yan etkiler o kadar ağır basar” dedi.
Euro Bölgesi ekonomisi, ikinci çeyrekte yüzde 12,1’lik tarihi bir daralma yaşarken Sewing, üçüncü çeyrekte %8’lik büyüme olacağı yönündeki iyimser beklentilere karşılık eski ekonomik güce dönüşün, genel olarak tahmin edilenden daha uzun süreceğini ve tüketici davranışının birçok alanda kalıcı olarak değişeceğini savundu.