
Koronavirüs salgınının en çok etkilediği sektörlerin arasında turizmin olduğu biliniyor. Bazı ülkeler ekonomilerini yeniden başlatmak için adım atsalar da turizm gibi alanların, diğerlerine kıyasla çok daha geç açılacağı ve daha yavaş toparlanacağı ortada.
Geçtiğimiz gün ekonomiyi yeniden başlatmak için adım adı ilerleyeceklerini söyleyen Singapur Başbakanı da turizm ve havacılığın toparlanmasının diğerlerinden uzun süreceğini bildirmişti. İşte bu noktada, Avrupa turizmi de pandemi nedeniyle kaos içindekiler arasında olarak öne çıkıyor.
Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte %3,8 daralırken kimse yaz turistlerinin gelip gelmeyeceği ya da gelmezlerse işletmelerin nasıl ayakta kalacağını bilmiyor.Avrupa liderlerinden gelen açıklamalar turizm konusunda herhangi bir kesinlik sunmazken pek çoğu turizmin bu yıl eskisi gibi olmayacağından emin. Bu durum özellikle de ekonomisi büyük oranda turizme bağlı olan ülkeler için derin endişe yaratıyor.
Dünya Bankası’na göre turizm Yunanistan’daki GSYİH’nin %20’sini, Portekiz’de %18’ini, İspanya’da %15’ini ve İtalya’da %13’ünü oluşturuyor.
Öte yandan The Guardian’ın haberine göre Avrupa Komisyonu, AB’nin otel ve restoranlarının bu yıl gelirlerinin yarısını kaybedeceğini tahmin ediyor. UBS ise turizm gelirlerinin Mart ayında ilk çeyrekte %4,7 daralan İtalya’da %95 ve aynı dönemde işsizliğin %14,4’e yükseldiği İspanya’da %77 düştüğünü bildirdi.
Hal böyleyken Başbakan Angela Merkel Perşembe günü açık bir şekilde diğer AB ülkelerinde tatillerin Almanlar için henüz mümkün olmadığını söyledi.
Benzer şekilde Fransa Başbakanı Edouard Philippe, çok yakında yurtdışına seyahat etmeyi hayal etmenin makul olmayacağını, İspanya Dışişleri Bakanı turistlerin güvenliğini garanti edecek bir pozisyona ulaşmadan önce turizmin açılmayacağını dile getirdi.
Bloktaki iç sınırlar, en azından Mayıs sonundan önce olası bir yeniden açılış beklentisi olmadan eğlence seyahatlerine kapalı. Bununla birlikte bazı ülkeler, kendi sınırları içinde dahi seyahat kısıtlamalarını sürdürmeye devam ediyor.
Yunanistan gibi bazı ülkeler ise turizmin Temmuz’a kadar yeniden başlayacağını düşünüyor. Kuzey Yunanistan’daki tatil köyleri, salgını başarıyla ele alan komşu Balkan ülkelerinden doluluk oranını artırmak istiyor.
Romanya, Bulgaristan, Sırbistan ve Üsküp’ün toplamda 40 milyonluk bir nüfusu olduğunu belirten Panhellenic Otelciler Federasyonu Başkanı, bu insanlarına arabalarıyla ülkelerine gelip tatil yapabileceğini umuyor. Kıbrıs da ayını şekilde turizmi başlatmak için AB ile orta yol bulmaya çalışıyor. Çünkü iş gücünün beşte birinden fazlası turizmde istihdam ediliyor ve sektör ekonominin en büyük kaynağı.