
Aylardır dünyayı etkisi altına alan ve hala yayılmakta olan koronavirüs salgını, Avrupa’da 2 milyon civarında insanı enfekte etti. Buradan da anlaşıldığı üzere Avrupa kıtası salgına karşı verdiği mücadelede oldukça zor süreçlerden geçiyor.
Bölge ekonomisi tarihinin en kötü verilerini kaydetmeye devam ediyor. Fakat özellikle Mayıs ayı itibarıyla yumuşatılan sıkı karantina kuralları, ekonomiyi en dipten biraz olsun uzaklaştırdı.
Fakat buna rağmen durum tam olarak iyileşmiş değil. Dünya resesyona sürüklenirken vaka sayısını tırmandıran Avrupa’da da ekonomi şimdikinden daha kötü bir hal alabilir.
Bu durumu göz önünde bulunduran Avrupa Merkez Bankası (AMB), bugün yayımlanan Nisan ayı toplantı tutanaklarında daha fazla teşvik için yeşil ışık yaktı.Tüm dünyayla benzer şekilde hızlı bir toparlanmayı çare olarak gören AMB yetkilileri, bu tutumdan şimdilerde uzaklaştı. Tutanak metninde, Avrupa’da bundan sonra gelen veriler daha fazla kötüye işaret ederse Haziran ayında teşvikleri yeniden artırmaya hazır olunduğu belirtildi.
Salgın kendini gösterdiğinden bu yana türlü destekler açıklayan AMB yetkilileri, buna rağmen çabaların yetersiz kalma ihtimalini değerlendiriyorlar. Zaten “V şeklinde” bir toparlanmanın şuan için mümkün olmadığı da açıkça belirtildi.
Tutanaklarda dikkat çeken ifadelerden bazıları şunlar oldu;
Banka bir sonraki toplantısını 4 Haziran’da gerçekleştirecek. Son toplantısında parasal genişleme adımı atmayan bankanın 750 milyar Euro’luk (815 milyar dolar) acil durum tahvil programı başlatması bekleniyor.
Zaten geçtiğimiz günlerde AMB Başkanı Christine Lagarde, daha fazla teşvik ve parasal genişleme ihtiyacını hiçbir koşulda bastırmayacağını açıklamıştı. Ekonominin toparlanması için çaba göstereceğini geçtiğimiz günlerde yine vurgulamıştı;
Debemos afrontar el actual shock económico con determinación para ayudar a nuestras economías a recuperarse lo antes posible. Lea mi entrevista completa con @elmundoes aquí https://t.co/9jmMjSgOAz
— Christine Lagarde (@Lagarde) May 19, 2020
Lagarde bu tutumuyla Avrupa ekonomisine sağlanacak destekleri sürdürme konusunda istekli olduğunu hissettirmişti. Ayrıca pandemi dönemi öncesi ve sonrasında 1 trilyon Euro’yu aşan rekor düzeyde borçlanma kaydedildi.