
Koronavirüs salgını tüm dünyada hızla ilerlemeye devam ediyor. Küresel vaka sayısı 40 milyonu aşarken, 1 milyon 118 bin insan Covid-19 virüsü nedeniyle yaşama veda etti.
30 milyondan fazla insanın tedavi edilip sağlığına kavuştuğu pandemide hala 10 milyona yakın enfekte hasta bulunuyor. Özellikle Avrupa’da vakaların rekor düzeye çıkmasıyla kısıtlamalar yeniden getirildi.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, sosyal mesafe önlemlerinin yeniden devreye sokulmasının Euro Bölgesi’nde toparlanmayı belirsizliğe sürükleyeceğini söyledi.
Fransa’da 9 kentte sokağa çıkma yasağı getirilirken, İtalya’da da kısıtlamalar artırıldı.
Hızla artan coronavirüs vakalarına ilişkin açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, maskenin tek başında yeterli olmadığını söyleyerek, insanların zorunlu olmayan tüm seyahatlerini iptal etmelerini istedi.
İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, ikinci bir dalgaya karşı zaman kaybetmeden önlem almaları gerektiğini belirtti. Hatırlanacağı üzere İtalya salgının başladığı ilk dönemde oldukça zorlu bir mücadele vermişti. Hastanelerin kapasitesinin dolduğu, günlerce sokağa çıkma yasağının getirildiği ülkede şu ana kadar 36 bin 543 kişi hayatını kaybetti.
Haziran ve Temmuz aylarında yayılma hızı büyük ölçüde azalsa da Eylül başından itibaren yeniden hız kazandı. Başbakan Conte ekonomiyi yeniden tehlikeye atacak genel bir karantina yapılmaması için önlemlerin artırılması gerektiğini söyledi.
Yeni alınan kararlar kapsamında cafe, bar, restoran gibi şletmelerde masalarda en fazla altı kişi oturabilecek. Halkın bir araya geldiği cadde ve meydanların saat 21:00’den sonra kapatılması istenecek. Vakalardaki artışın endişe verici olduğunu söyleyen Conte, kamuda uzaktan çalışmanın da teşvik edileceğini belirtti.
ECB Başkanı Lagarde, Fransız Le Monde’ye verdiği röportajda AB için nakit yardımının derhal devreye sokulması gerektiğini söyledi.Avrupa’nın birçok ülkesinde salgını durdurmak için kısıtlamaların yeniden uygulanmaya başladığını hatırlayan Lagarde, bu durumunda ekonominin toparlanmasına yönelik belirsizlikleri artıracağını ifade etti.
Alınan tedbirlerin özellikle konaklama, ulaşım ve yemek sektörlerini çok ciddi şekilde etkilediğini, bunların ise ekonominin temel ayaklarından olduğunu söyledi. En ciddi durumun iş kayıpları olduğuna dikkat çeken başkan, hane halkı geliri, sosyal yapı, tüketici alışkanlıkları ve talep için de risk olduğunu sözlerine ekledi.
Avrupa Birliği liderleri geçtiğimiz aylarda 750 milyar Euro’luk kurtarma fonu için anlaşmaya varmıştı. Lagarde bu kurtarma paketinin krizden etkilenen kesime acilen ulaştırılması gerektiğini vurguladı. Komisyonun bu fonları 2021’in başında dağıtmayı amaçladığını ancak bazı liderlerin bu yardımları kalıcı hale getirmeyi düşünmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.
Görevlerinin sadece eski işleri korumak olmadığını, aynı zamanda pandemi sonrasındaki talep kayıplarını hesap ederek, yeni işler yaratmaları olduğunu altını çizdi. Diğer bir deyişle sadece korumaya değil, dönüşüme de odaklanmaları gerektiğini kaydetti.