
Geçtiğimiz hafta gelen bir dizi veri Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’nın zayıfladığına ve Euro Bölgesi’nde bir yavaşlama endişesi olduğuna işaret etti. Ancak uzmanlara göre daha da kötü haberler yolda olabilirdi. Nitekim Euro Bölgesi’ndeki sanayi üretimi verilerinin Cuma günü açıklanması bekleniyor ve Reuters anketine katılan ekonomistler üretimin aylık bazda yüzde 0.6 oranında düşmesini bekliyor.
Capital Economics’in kıdemli Avrupa ekonomisti Jack Allen Cuma günkü bir notunda, daha önce yayınlanmış Şubat verilerinin Almanya’da toplam sanayi üretiminin yüzde 0.4, İspanya’da yüzde 1.1 ve İrlanda’da yüzde 0.1 oranında düştüğünü gösterdiğini belirtti. Ayrıca Almanya’ya atıfta bulunarak Euro Bölgesi’nde başka bir zayıf ekonomik veri dizisinin yaklaşmakta olduğunu kaydetti.
Almanya İstatistik Ofisi tarafından Cuma günü yayınlanan veriler ülkenin sanayi üretiminin enerji ve inşaat hariç Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0.2 gerilediğini göstermişti.Bir gün önce de veriler yeni üretim siparişlerinin Ocak ayına göre hem yerli hem de yabancı düzeyde görülen düşüşlerle yüzde 4.2 oranında düştüğünü aktarmıştı. Veriler IHS Markit’in 1 Nisan’da yayınlanan PMI verilerinin Mart ayında Almanya’da 80 ayın en düşük seviyesine ulaşmasının ardından gelmiş, rakamların ardından Almanya ekonomisinin 2019’da önemli bir soğuma yaşayabileceği söylenmişti. Sonuçta Avrupa’nın en büyük ekonomisi olduğu için Almanya’nın ekonomik verileri yakından izleniyordu ancak imalat sektöründeki düşüşler bölgenin batı ekonomilerinde daha belirgindi.
Almanya’daki 80 ayın en düşük seviyesinin yanında Euro Bölgesi, İrlanda ve İspanya’da imalat PMI’sının 2 ayın en düşüğüne, Fransa’da 3 ayın en düşüğüne, Hollanda’da 33 ayın en düşüğüne ve İtalya’da 70 ayın en düşüğüne gerilediğini görmüştü. IHS’nin Baş İş Ekonomisti Chris Williamson da aşağı yönlü risklerin yoğunlaştığını ve eğilimin ikinci çeyrekte daha da kötüleşeceğini bildirmişti.
Yeni siparişlerin 2012’den bu yana görülmeyen oranda düştüğünü ve hayal kırıklığı yaratan satışların depoları satılmamış stoklarla doldurduğunu vurgulayan Williamson, ticaret savaşları, tarifeler, yükselen politik belirsizlik, Brexit gibi faktörlerin hem yurt içinde hem de yurt dışı pazarlarda tahminleri bozduğunu dile getirmişti.
Almanya gibi ihracata yönelik ekonomilerin küresel ticaret değişimlerine ve ABD-Çin anlaşmazlığına açık olduğu biliniyordu.Ayriyeten Donald Trump’ın ikinci kez başkan seçilebileceği endişeleri Avrupa otomobilleri için tarife kaygılarını yükseltmişti ki son gelişmede Trump AB’yi Airbus’a destek vermeye devam etmesi halinde ek gümrük vergileri getirmekle tehdit etti. Bazı ekonomistler yavaşlamayı daha kürese bir rahatsızlığın belirtisi olarak görüyor ve bunu Avrupa’yı silmek için bir neden olarak görmüyorlardı. Neticede Şubat ayında yüzde 0.4 artan perakende satışlar gibi beklenenden daha güçlü PMI verileri gibi ılıman veriler de vardı.
TS Lombard ekonomisti Davide Oneglia da Pazartesi günkü notunda; “kasvetli üretim görünümünün tam aksine Euro Bölgesi hizmet sektörü iyi bir şekilde devam ediyor” dedi. Nomura’nın Avrupa ekonomisti ve İngiltere başkanı George Buckley de Euro Bölgesi ile ilgili iyimser olmak için nedenlerin olduğunu kabul etti. Örneğin hizmetler sektörünün yalnızca Almanya’da değil Avrupa’da da daha iyi olduğunu, işsizliğin çok düşük olduğunu ve ücretlerin arttığını dolayısıyla iç sektörden cesaret verici işaretlerin bulunduğunu anlattı.