
Fiyatlamaları sınırlayan gündem yine ABD-Çin gelişmeleri! Geçtiğimiz günlerdeki yukarı yönlü harekete kaynak gördüğümüz küresel finans güçlerinin müzakerelerine dair olumlu beklentiler yerini belirsizliğe bıraktı. Özellikle geçtiğimiz hafta yoğun temasların ardından, geçtiğimiz yıl G-20 Zirvesinde bir araya gelen Trump-Xi’nin anlaşması olan 3 aylık ateşkes üzerine belirlenen Mart ayının ilk gününde sürecin tamamlanması gündemi yatırımcılar tarafında anlaşma ile karşılaşılacağı şeklinde ağırlık kazanmıştı.
Gündeme dair geçtiğimiz Cuma günü olasılığı yüksek bir somut veri beklenmekteydi. Ancak beklentiler gerçekleşmedi, görüşmeler hala devam ediyor. (ABD müzakere heyeti bu haftasonunda Florida’da Donald Trump’a ait Golf Kulübü’nde Başkan Donald Trump ile bir araya gelmişti.) Ateşkes süresi 1 Mart’ta sona eriyor ve iki ülke karşılıklı ek tarifelere gidebilir. ABD taraflı ek vergilendirmenin %10 oranı, anlaşılamaması halinde 2 Mart ile %25 seviyesine artırılabilir.
DXY Zayıflığı Euro Tarafında Fırsata Dönüşebilir
ABD’nin ticaret hacmi en yüksek olan 6 ülke para cinsine karşı ABD dolarını değerlendiren, ABD Dolar Endeksi (DXY) geçtiğimiz hafta beklentilerim çerçevesinde hareketlenerek 97 bandını aşmıştı. Ancak haftanın ilk işlem gününde endeks 96,70 seviyesine gerilerken değişim oranını negatif tarafta %0.21 olarak gerçekleştiriyor. 96,91 seviyesinde görülen 50 günlük hareketli ortalamanın yukarı yönlü harekette aşılması halinde tekrar 97,0 seviyelerinin üzerindeki grafikler ile karşılaşılabilir.
Avrupa tarafında ise negatif Ocak verileri, ECB’nin hamlelerine dair beklenen reaksiyonları vermeyen reel piyasa ve operasyonel faaliyetler ülke varlıkları ve Euro’yu baskılıyor. AB öncü verilerinde PMI verileri de negatif tabloyu teyit etmekte. İngiltere, Almanya, İtalya ve son zamanlarda gündeme gelen İspanya politik sıkıntıları da Avro Bölgesi’nin kara bulutlarını artıran diğer maddeler arasında yer alıyor.
Baskıda olan bölge para birimi Euro, DXY bazlı zayıflığı değerlendirmişe benziyor. EUR/USD paritesi Pazartesi’ye girişini pozitif bölgede gerçekleştirirken değişim %0.26 oranında günlük bazda görülüyor ve finansal 1,1322 fiyatı ile işlem alıyor. 1,1300 seviyesinin psikolojik bir eşik olarak görülebileceği paritede 20 günlük hareketli ortalamada beliren 1,1311 seviyesi önem arz edebilir.
Global ve Bölgesel Güvenilir Liman Arzında Prim!
Dünya güvenilir limanlarından en bilenen ons altın düşüşünden feragat etti. XAU/USD paritesi EUR/USD paritesine paralel haftaya girişini yeşil renkte yapıyor. Kazanım 4,54 $’ye tekabül edecek şekilde %0.34 olarak değişim gösterirken, parite 1.325,95 $’dan fiyatlanıyor. 1.308,50 seviyesinin aşağı yönde olası bir destek anlamı taşıyacağı altın paritesinde 1.330,0 seviyesinin üzerindeki performans küresel risk sinyalleri olarak okunabilir.
Asya tarafında isminden söz ettiren dalgalı denizlerdeki güvenilir çatı Japon yeni 110,0 seviyesinin üzerindeki seyri ile haftaya merhaba diyor. Bu noktanın parite açısından yatırımcıda bıraktığı psikolojik eşik niteliği, yukarı yöndeki kırılmaları ile yükselişe dair sinyaller şeklinde okunabiliyor. (Paritenin hareketlerine dair izlenen olasılıklar ile elde edilen psikolojik eşik.)
Japon yeni ABD doları karşısında %0.11 prim ile 110,59 seviyesinde seyrediyor. ABD-Çin gündemini yakından takip eden parite karşımıza 50 günlük hareketli ortalamasında 110,54 seviyesini çıkarıyor. 200 günlük hareketli ortlamada bulunan 110,33 seviyesi ise traderlar için izlenen diğer önemli bir seviye olarak değerlendirilebilir. Paritenin 14 günlük periyotlu RSI indikatörü 56 seviyesinde grafiklenirken, alım bölgesinde dalgalanıyor.