
Yeni yıl tatiline girmeden önce geçtiğimiz haftalarda bu sürece dair baskıların piyasalardaki hakimiyetinden bahsederken, Çin’deki tatilde günler geçmeye başladı. Asya piyasalarında hacimleri zayıflatması başlığında değerlendirilen bu süreçte bölgesel güvenilir liman arzı olan Yen tarafında hareketlenmeler gözleniyor.
Japonya Satınalma Müdürleri Endeksi (PMI) 2018 yılı Aralık ayı verisinde 52,3 beklentisine karşılık 52,4 olarak açıklanmıştı. Yeni yılın Ocak ayının ilk verisi bir önceki veriye (52,4) beklenirken 52,6 olarak açıklanmıştı. Aynı ayın ikinci verisi 50,0 ve üçüncü verisi 50,3 olarak gözlendi. Son Ocak ayı rakamı 50,0 beklentisinin üzerine çıkmıştı. Eşiğe paralel grafiklenen endeks pozitif ayrışmaya meyillenebilir ancak yakın geçmişinden bu yana düşüş göstermekte.
USD/JPY paritesi açıklamaların ardından 110,0 psikolojik seviyesini test etmişti. Güncel hareketinde %0.08 prim ile 109,97 seviyesinde işlem görmekte. Parite için Ultimate Oscillator 49 seviyesinde grafiklenirken nötr bir sinyal vermekte. USD/JPY için 50 günlük hareketli ortalama 109,73 noktasında belirirken, an itibarıyla bulunduğu seviye 10 günlük h.o.’ya denk gelmekte.
ABD ADB Başlığında Değerli Metal Altın
ABD ADB (Tarım Dışı İstihdam Verisi) bir önceki 263k seviyesine kıyasla, 180k beklentisinin üzerinde 213k olarak açıklanmıştı. Tarım Dışı İstihdam Verisi, ekonomik takvimlerde yakından takip edilen bir veri olarak takip edilmektedir. Piyasaların etkilenme oranının yüksek olduğu açıklamalardan biri olarak değerlendirilir. Aylık periyotta 160.000 şirketin ankete katılması ile oluşturulan, ABD’de ücret ödenen toplam işçi sayısındaki değişimi içeriyor
Değerli metal altının ons fiyatı bugün %0.18 primlenerek 1.314,08 $ seviyesinde işlem görüyor. XAU/USD paritesinde önemle takip edilebilecek 1.310 psikolojik noktası ve 1.1308,19 seviyesinde beliren 200 günlük hareketli ortalaması yer almakta.
Petrol Salı Gününde Primli
Brent Petrol haftanın ikinci işlem gününde 62,68 seviyesinde fiyatlanıyor. Günlük bazda primini 50.27’den gerçekleştiren Brent Petrol, günlük marjlarını 63,02 ve 62,20 seviyelerinde gösterdi. Petrolün son zamanlardaki düşüşü küresel piyasalarda yatırımcısını üzmüştü. Hatta vadeli petrol işlemlerinde kontango formasyonundan söz etmiştik. (İleri tarihli emtia fiyatının öngörülmesine dayanan vadeli opsiyon piyasası işleminin, vade tarihinde ulaşılan fiyatın altında kaldığı hesaba negatif yansıyan formasyon.)
ABD tarafı petrol kulelerinin sayısındaki beklentinin üzerinde gerçekleşen veri petrolde arz fazlasını gündeme getirdiği için emtia üzerinde düşüş gözlenmişti. Gelişmenin ardından OPEC tarafında arz kısıntısı gündemi petrol fiyatlarını yukarı yönde hareketlendiren bir kaynak olarak değerlendirildi. Son zamanlardaki yükselişin devam etmesi beklenebilir. Ayrıca kontango formasyonundan bahsettiğimiz günlere kıyasla şimdiki fiyatlamalar doğrultusunda geleceğe bakışta bu formasyonun varlığından bahsetmek mümkün gözükmemekte.
ABD tarafında açıklanacak petrol stoklarında beklenti yükseliş dizisinin bozulmayacağı yönünde iken, Rusya tarafındaki üretim OPEC kararlarına paralel gerçekleşmekte. Diğer tarafta politik sıkıntıları ile gündemde yer kaplayan Venezuela, petrol zengini bir ülke iken liderlik sorunları üretimi olumsuz etkiliyor ve gelişmeye rölatif emtianın yukarı yönlü hareketi destek buluyor.